Przenosiny bloga

Witajcie! Z rozrzewnieniem żegnam MK Gotuje - jednak cały ten blog, wszystkie posty i komentarze odnajdziecie na mojej stronie OkiemMK.com. Zapraszam Was na nią serdecznie! Jeszcze dziś pierwszy post na nowym blogu, który cały czas udoskonalam! Konkursy oraz Wyzwania także zostały przeniesione na OkiemMK.com Dziękuję wszystkim, którzy zmienią adres bloga na blogrollu;)


http://okiemmk.com/


Książkowo: Kuchnia Indyjska - najlepsze przepisy, czyli jak doszkalam się w kuchni, która mnie w sobie rozkochała...


Z mężem uwielbiamy próbować nowych rzeczy, a kuchnia indyjska jest dla nas nowym odkryciem, szczególnie po kurczaku bombaj masala>>, którego Łukasz po prostu uwielbiam i akurat dziś będzie go miał na obiad;)
Niesamowicie ucieszyłam się z otrzymanej książki, gdyż chcę poznawać tej kuchni jak najwięcej. W tej liczącej 511 stron książce kucharskiej znajdziecie wiele przydatnych informacji dotyczących kuchni indyjskiej. Opisy przypraw, aromatów, ziół, najczęściej używane produkty, sposoby na przygotowanie indyjskiego curry, naczynia i przybory kuchenne oraz oczywiście masę przepisów na dania rybne, mięsne, wegetariańskie czy desery okraszone masą zdjęć i dokładną instrukcją. Na kartach tej pozycji książkowej znajdziecie dania klasyczne, popularne i proste - typowe dla niższych klas społecznych, a także przykłady kuchni nowoczesnej łączącej to co klasyczne z nowymi pomysłami i sposobem podania. 



Każdy z przepisów posiada wstęp, oraz dokładny odpis składników i przygotowania potrawy udokumentowany zdjęciami. Fajnym elementem jest zaznaczenie wartości odżywczych dla porcji potrawy oraz pokazanie przykładowych form podania, co możecie zaobserwować na zdjęciach w poście.
Minusem nie tyle samej książki co kuchni indyjskiej jest mała dostępność niektórych produktów lub po prostu choćby smak gotowej pasty curry, którą można kupić w sklepach - wiem, bo sprawdzałam. jednak w książce znalazłam sporo przepisów, które pozwolą mi poszaleć choćby z kurczakiem czy krewetkami z dostępnymi w Polsce produktami. 
W potrawach indyjskich podobają mi się, ich aromaty oraz prostota - kilka składników, a takie bogactwo smaków. Osobiście uważam, iż ich sekret leży w przyprawach: aromatyczne curry, złocista kurkuma, zielona kolendra czy ostre chili. I co najważniejsze używają naprawdę niewiele soli, a potrawy zagęszczają mleczkiem kokosowym czy np. jogurtem. Fajnym zabiegiem zawartym w książce jest także pokazanie sposobów na przechowywanie przypraw czy produktów. Kolendrę np. możemy mrozić, ale najlepiej w niewielkich ilościach.


Podsumowując Kuchnia Indyjska. Najlepsze przepisy to pozycja bardzo bogata w informacje i przepisy, która pomoże każdemu zaciekawionemu tym rodzajem kuchni zapoznać się z nią. Myślę, iż to pozycja dobra zarówno dla początkujących, jak i już bardziej zaawansowanych pasjonatów takiego gotowania. Polecam!

GW Piublicat>>, Kuchnia Indyjska. Najlepsze Przepisy, M. Baljekar, R. Fernandez, S. Husain i M. Kanani, Poznań 2014, s.511

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz swój ślad lub/i zaczniesz obserwować MK Czytuje i MK Gotuje w Google lub na FB. Ponadto zapraszam Wszystkich do wzięcia udziału w wyzwaniach i konkursach na MK Czytuje.

2 komentarze:

  1. Kuchnia indyjska... Tak, ciągnie mnie do tego rodzaju gotowania, głównie ze względu na to, co napisałaś wyżej: przyprawy. Curry, kurkuma i danie od razu nabiera koloru i smaku. ;)
    Pozdrawiam,
    A.

    http://still-changeable.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł, doskonały prezent. Patrząc na ilustracje już wyobrażam sobie tę feerię aromatów i smaków :)

    OdpowiedzUsuń

Czytam każdy komentarz i jeśli mam możliwość odwiedzam każdego blogera i przeglądam jego stronę. Pozdrawiam ciepło i zapraszam ponownie;)))