Przenosiny bloga

Witajcie! Z rozrzewnieniem żegnam MK Gotuje - jednak cały ten blog, wszystkie posty i komentarze odnajdziecie na mojej stronie OkiemMK.com. Zapraszam Was na nią serdecznie! Jeszcze dziś pierwszy post na nowym blogu, który cały czas udoskonalam! Konkursy oraz Wyzwania także zostały przeniesione na OkiemMK.com Dziękuję wszystkim, którzy zmienią adres bloga na blogrollu;)


http://okiemmk.com/


Gulasz z polędwiczki z kaszą działoszyńską i domowymi buraczkami


Dziś mam dla Was same pyszności;) Gulasz z polędwiczki wieprzowej z kaszą z Działoszyna i domowymi buraczkami - palce lizać. Od czasu do czasu mam ochotę na kaszę z sosem...po prostu nie mogę bez niej żyć. Kasza działoszyńska, to kasza z miejscowości, gdzie mieszkają dziadkowie mojego męża - jest idealna - sprężysta i przepyszna, ale oczywiście możecie użyć każdej innej;)


Potrzebne Składniki 

  • polędwiczka wieprzowa
  • pieczarki sztuk 5
  • cebula sztuk 1
  • kasza do wyboru
  • zioła: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty i zmielony, sól, papryka słodka, opcjonalnie odrobina vegety lub bulionetki do smaku
  • mąka do zaklepania sosu


Przygotowanie

  1. Polędwiczkę/ki kroimy w kostkę i oprószamy solą i pieprzem mielonym i słodką papryką
  2. Mięso podsmażamy na patelni (może odleżeć w temperaturze pokojowej około 15 minut, alby przeszło przyprawami) 
  3. W trakcie podsmażania mięsa kroimy cebulę i pieczarki -dodajemy je do mięsa i obsmażamy razem z nim
  4. Całość podsmażanych produktów zalewamy wodą - dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i kilka ziaren pieprzu - Dusimy pod przykryciem około pół godziny.
  5. Po pół godziny podnosimy pokrywkę próbujemy - dodajemy przyprawy do smaku i około 20 minut gotujemy bez przykrycia.
  6. Gdy mięso będzie kruche i lekko rozpadające - przyprawiamy powtórnie jeśli jest to konieczne zaklepujemy mąką rozrobioną w małej ilości wody i gotowe


Następnie podajemy z kaszą i domowymi buraczkami. Jeśli nie robicie ich w słoiczkach jako przetwory.: Możecie ugotować buraki do miękkości. Następnie poczekać jak ostygną - zetrzeć na tarce na grubych lub cienkich oczkach dodać drobno pokrojonej cebuli, cukru i octu do smaku i gotowa surówka;)

Szybko, przepysznie i domowo;) Ponadto kasza jest niezwykle zdrowa i zalecana. Ja z chęcią jadałabym ją częściej niż raz w tygodniu.

Pozdrawiam Was cieplutko i życzę samych udanych przygotowań do świąt


Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz swój ślad lub/i zaczniesz obserwować MK Czytuje i MK Gotuje  w Google lub na FB. Ponadto zapraszam Wszystkich do wzięcia udziału w Wyzwaniach na MK Czytuje: Czytamy Polecane Książki oraz Czytamy Norę Roberts. Pozdrawiam Ciepło Marta Kor - MK Czytuje i MK Gotuje



6 komentarzy:

  1. Mniam, a buraczki uwieeeeeelbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie połączenia:) Dzisiaj mam buraczki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cześć:) Super blog i niesamowite przepisy:) Na pewno będę z nich korzystała :)zapraszam do mnie http://agaslodziak.blogspot.com do obserwowania i komentowania :) Pozdrawiam cieplutko :) Aga
    PS obserwujemy? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale to apetycznie wygląda, naprawdę pycha, zazdroszczę Ci talentu kulinarnego jeszcze te magiczne fotografie dodają smaku twoim potrawą. Pozdrawiam serdecznie Jola :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam kaszę! Chętnie Twój przepis wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń

Czytam każdy komentarz i jeśli mam możliwość odwiedzam każdego blogera i przeglądam jego stronę. Pozdrawiam ciepło i zapraszam ponownie;)))