Przenosiny bloga

Witajcie! Z rozrzewnieniem żegnam MK Gotuje - jednak cały ten blog, wszystkie posty i komentarze odnajdziecie na mojej stronie OkiemMK.com. Zapraszam Was na nią serdecznie! Jeszcze dziś pierwszy post na nowym blogu, który cały czas udoskonalam! Konkursy oraz Wyzwania także zostały przeniesione na OkiemMK.com Dziękuję wszystkim, którzy zmienią adres bloga na blogrollu;)


http://okiemmk.com/


Słodkości: Drzewko, czyli rolada z jagodami



Kolejny przepis z cyklu słodkości od teściowej. Nazywa się Drzewko ze względu na sposób prezentacji. Poniżej znajdziecie przepis podany etapami - jest niebywale prosty, ale pisania trochę jest. Najpierw przygotowujemy biszkopt, następnie masę a na samym końcu galaretkę jagodową. Łączymy wszystko;)




Składniki Biszkoptu:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek maki (5 łyżek tortowej + 1 ziemniaczanej)
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

Przygotowanie biszkoptu:

  1. Ubijamy białka z odrobiną soli
  2. Do ubitych białek dodajemy cukier i żółtka - mieszamy, aż cukier się rozpuści.
  3. Następnie dodajemy powoli mąkę wymieszaną z proszkiem - przesiewamy ją i koniecznie mieszamy delikatnie ręcznie w jednym kierunku
  4.  Biszkopt musi ostygnąć.
Biszkopt pieczemy 20-25 min. w 180st.C

Składniki masy:
  • 1/2 l mleka
  • 3 łyżki mąki zwykłej
  • 1 łyżka ziemniaczanki
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szkl. cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • kwasek cytrynowy


Przygotowanie masy:
  1.  Połowę mleka musimy zagotować. Z 2 częścią mleka rozmieszać mąkę. Całość wymieszać i gotować jak budyń. Masa będzie miała konsystencję budyniu. Jeżeli będzie zbyt płynna, należy dodać więcej mąki, aby zagęścić budyń, ponieważ w innym wypadku masa może "płynąć". 
  2. Margarynę ucieramy z cukrem dodajemy  do niej zimną masę "budyniową" i kwasek cytrynowy do smaku.


Składniki i przygotowanie galaretki jagodowej:
My do stworzenia galaretki jagodowej wykorzystujemy jagody, które robimy w cukrze i oczywiście puszczają one sok. 
  • 0,5 l (pełnego słoika) jagód z sokiem
  • 2 łyżki żelatyny
Przecedzamy jagody. Sok podgrzewamy i łączymy z żelatyną - dokładnie mieszamy. Do soku z żelatyną dodajemy jagody i czekamy, aż ostygnie i zacznie tężeć.


"Zmontowanie" Drzewka:
  1. Zimny biszkopt przekrawamy na pół. 
  2. Układamy każdą z połówek obok siebie szerszą częścią do zwinięcia. 
  3. Na każdą wykładamy krem na całej powierzchni.
  4. Następnie wykładamy tężejącą już galaretkę z jagodami przy krawędzi (po pół na każdą połówkę biszkopta).
  5. Zwijamy delikatnie w "rulony"
  6. Jeden z "rulonów" kroimy jak na obrazku
  7. Układamy w "Drzewko"
  8. Następnie przykrywamy masą i obsypujemy kawą.
  9. Gotowe;)


I jak Wam się podoba Drzewko??
Pozdrawiam ciepło

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz swój ślad lub/i zaczniesz obserwować MK Czytuje i MK Gotuje  w Google lub na FB. Ponadto zapraszam Wszystkich do wzięcia udziału w Wyzwaniach na MK Czytuje: Czytamy Polecane Książki oraz Czytamy Norę Roberts. Pozdrawiam Ciepło Marta Kor - MK Czytuje i MK Gotuje


7 komentarzy:

  1. Jagodowa rolada - pychotka :-)
    Jeśli chodzi o biszkoptowe cudeńka, to zawsze idę na żywioł i cuduję z masami, i dodatkami. Często robię roladę z jabłkami, a także z czekoladową z wiśniową galaretką, oj smakowitości. Twój pomysł na jagodowy dodatek na pewno wykorzystam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wygląda:) Jeszcze nie jadłam takiego ciacha.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo efektownie w takiej formie. Pyszna musiała być :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha wygląda, rzeczywiście jak drzewko!:)) Ja strasznie nie lubię takich rolad, ale tych kupnych ohydności, tą skosztowałabym z ogromną chęcią :P.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda świetne, musze na next tydzien wyprobować :D

    Pozdrawiam i obserwuję : )

    OdpowiedzUsuń
  6. Cały czas się zastanawiałam, gdzie tu u licha, jest to drzewko?!? Ale cierpliwie doczytałam do końca i je zobaczyłam :)
    Wygląda na przepyszne: )

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pięknie wyglądające ciasto, myślę że z takim talentem kulinarnym powinnaś pomyśleć o występie w jakimś programie kulinarnym, może ktoś Cię doceni i zrobisz karierę jak Magda Gessler. Tak poza tym myślę że powinnaś pomyśleć o jakimś kursie by robić jeszcze lepsze zdjęcia uwidaczniające piękno twoich potraw. Pozdrawiam serdecznie, i życzę wiele wspaniałych i ciekawych przepisów. Mam cichą nadzieję że kiedyś będzie mi dane skosztować twoich potraw.
    Pozdrawiam serdecznie Marzena :))

    OdpowiedzUsuń

Czytam każdy komentarz i jeśli mam możliwość odwiedzam każdego blogera i przeglądam jego stronę. Pozdrawiam ciepło i zapraszam ponownie;)))