Przenosiny bloga

Witajcie! Z rozrzewnieniem żegnam MK Gotuje - jednak cały ten blog, wszystkie posty i komentarze odnajdziecie na mojej stronie OkiemMK.com. Zapraszam Was na nią serdecznie! Jeszcze dziś pierwszy post na nowym blogu, który cały czas udoskonalam! Konkursy oraz Wyzwania także zostały przeniesione na OkiemMK.com Dziękuję wszystkim, którzy zmienią adres bloga na blogrollu;)


http://okiemmk.com/


Schab w galarecie z figą, jeżyną i maliną


Imieniny taty - impreza na całego, więc postanowiliśmy zaszaleć i pierwszy raz zrobić coś w galarecie, poza oczywistą galaretą. Przepis jest prościutki i choć nie lubię niczego w takiej galarecie na imprezie rozeszło się dość szybko;))


Składniki:
Schab, a do jego przyprawienia - sól i pieprz
kilka jeżyn, malin i świeżą figę
żelatyna - 3 małe opakowania
1 l wywaru - rosołku ( możecie znaleźć przepis na niego w dziale Zupy) - możemy także przygotować taki wywar z bulionetek, ostatecznie z kostek rosołowych. 


Przygotowanie:
Schab kroimy na kawałki przyprawiamy solą i pieprzem - następnie smażymy na patelni do momentu, aż przestanie być surowy w środku - max 10 min
Następnie wykładamy na talerz.
Rozrabiamy dokładnie żelatynę aby stała się klarowna w wywarze i gorącym zalewamy schab. Przyozdabiamy wspomnianymi wyżej owocami.
Gdy galareta ostygnie. Wkładamy danie do lodówki.
Podajemy na zimno, gdy galaretka będzie całkowicie stęgnięta.

Idealna pozycja na imprezę. Nie wymaga dużo pracy, a wiele osób ją lubi.
Pozdrawiam ciepło


Niedługo zamieszczę kilka przepisów na ciasta: Drzewko czyli rolada z jagodami, Ciasto z truskawkami i jeżynami, Sernik łzy teściowej oraz czekoladową wyspę z wiśniami. Przygotuję także post o sushi;))

20 komentarzy:

  1. Ojej, jakież to piękne i zapewne smaczne. Lubię wytrawną galaretę. Chyba przy najbliższej okazji rodzinnej wypróbuje ten przepis. Przyznam, że smakowicie tworzysz. Pozdrawiam :o))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję bardzo ja także od czasu do czasu do Ciebie wpadam pozdrowionka!!

      Usuń
  2. ale smakowitosci :)

    Pozwoliłam sobie wrzucić 'zajawke' Twojego posta na Polskich Blogach Kobiecych na Świecie (wtorek). oczywiście z przekierunkowaniem na Twojego bloga :)
    Buziaki. Proszę o kontakt w razie pytań
    KateWo
    http://polskieblogikobiecenaswiecie.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  3. Pewnie było bardzo smaczne :)
    Lubie połączenie mięsa i owoców, szczególnie tak nieoczywistych owoców jak jeżyny i maliny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też lubię takie połączenia tylko bez galarety;PP

      Usuń
  4. dość intrygujące połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu! Pozdrawiam cieplutko!!

      Usuń
  6. Nie lubię galarety, ale przepis bardzo ciekawy, może kiedyś na jakąś uroczystość spróbuję zrobić :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja także nie lubię, więc nawet nie wiem jak z galaretą smakowało;P próbowałam mięsa i owoców z nim...co do reszty to rodzinka się zajadała;)

      Usuń
  7. Ale pycha, uwielbiaaaaaaaaam wszelkiego rodzaju galarety świata! Kocham wręcz!

    OdpowiedzUsuń
  8. Marto, czy mogłabyś mi polecić jakieś kucharskie katalogi blogowe? Chciałbym umieścić na nich o ile to będzie możliwe swój blog o kawach i herbatach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jarku na dole tej strony masz wszystkie banerki, więc do dzieła..ale musisz się popytać, bo nie wiem jak to wygląda jeśli nie ma przepisów;)

      Usuń
  9. Muszę przyznać, że robiłam schab w galarecie ale ze śliwką - takie połączenie to dla mnie nowość.
    Pozdrawiam pięknie
    Małomiasteczkowa Pani Domu

    OdpowiedzUsuń
  10. A ja niestety za połączeniem mięsa i owoców nie przepadam. Nawet pizzy z ananasem nie zjem. ;)

    OdpowiedzUsuń

Czytam każdy komentarz i jeśli mam możliwość odwiedzam każdego blogera i przeglądam jego stronę. Pozdrawiam ciepło i zapraszam ponownie;)))