Przenosiny bloga

Witajcie! Z rozrzewnieniem żegnam MK Gotuje - jednak cały ten blog, wszystkie posty i komentarze odnajdziecie na mojej stronie OkiemMK.com. Zapraszam Was na nią serdecznie! Jeszcze dziś pierwszy post na nowym blogu, który cały czas udoskonalam! Konkursy oraz Wyzwania także zostały przeniesione na OkiemMK.com Dziękuję wszystkim, którzy zmienią adres bloga na blogrollu;)


http://okiemmk.com/


Maślano-Cytrynowy Okoń Morski z Natką Pietruszki i Czosnkiem i Młodą Marchewką



Lato - więc czas na rybkę...W końcu wyremontowałam kuchnię, więc wypatrujcie kolejne posty z jedzonkiem. Ten przepis jest prosty i szybki! A my będziemy po prostu zachwyceni. Dodatkowo wzbogacimy organizm kwasami Omega, a pietruszka podleczy nasze nerki. Żałuję, że ryby są takie drogie, gdyby nie to jadałabym je zdecydowanie częściej. I oznacza to jednocześnie, iż zazdroszczę ludziom z nad morza - ci to mają dobrze - świeże rybki...;D


Składniki tego dania mamy praktycznie podane w tytule:
(porcja na 2 osoby)
2 okonie morskie, ale ten przepis jest także świetny gdy wykorzystamy pstrąga
1 cytryna
pół pęczka natki pietruszki
3 ząbki czosnku na jedną rybę
1/5 kostki masła
sól morska
piperz świeżo zmielony
papryka słodka
mieszanka do ryb i owoców morza w młynku;) - myślę, że najlepsza, bo mamy w niej same przyprawy, a jedynym konserwantem jest sól

w tej wersji macie także młodą marchewkę, której możecie dodać ile chcecie;))

 Jeśli mamy czas warto wcześniej natrzeć rybę samymi przyprawami i pozostawić chociaż na 30 minut w lodówce

 
Przygotowanie:
*Najpierw włączamy piekarnik 180 st. C
*Kroimy pół cytryny na drobne kawałki. Drugie pół zostawiamy do dekoracji i do skropienia gotowej ryby
*Kroimy pietruszkę, masło i przeciskamy przez praskę obrany czosnek, kroimy młodą marchewkę
*Na folii aluminiowej układamy rybę - do jej środka i na zewnątrz dodajemy przyprawy (jeśli nie przyprawiliśmy wcześniej) następnie do środka wkładamy masło z czosnkiem, natką pietruszkii kawałkami cytryny. To co nam zostanie wcieramy w zewnętrzną część ryby. Marchewkę układamy dookoła ryby;)
*Rybę zawijamy ciasno folia  i pieczemy 30-45 minut w zależności od wielkości ryby.Ta ze zdjęcia był mięciutka i krucha po 30min;)

Podajemy z cytryną i solą - dla lubiących słone potrawy;)

Buziaki dla wszystkich. Miłego Dnia i Smacznego;))


7 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie. Moje klimaty. Uwielbiam tak przyrządzaną rybę

    OdpowiedzUsuń
  2. Papryki nigdy nie złączyłabym z rybą, papryka jest za bardzo aromatyczna, zabija smak i zapach ryby!!! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dodlam odrobine i nie zabila :D ale zawsze mozesz zrpbic bez sypanej papryki:)

      Usuń
    2. Ach przepraszam Martunia - byłam pewna, że dałaś takie wielkie kawały żółtej papryki, a teraz dopiero widzę, że to marchewka. A słodką papryką posypałaś. :D:P

      Usuń
  3. Troszkę mnie nie było ale sobie znowu zaglądam a tu u Marty jak zawsze pysznie
    Miłego dnia i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Czytam każdy komentarz i jeśli mam możliwość odwiedzam każdego blogera i przeglądam jego stronę. Pozdrawiam ciepło i zapraszam ponownie;)))