Przenosiny bloga

Witajcie! Z rozrzewnieniem żegnam MK Gotuje - jednak cały ten blog, wszystkie posty i komentarze odnajdziecie na mojej stronie OkiemMK.com. Zapraszam Was na nią serdecznie! Jeszcze dziś pierwszy post na nowym blogu, który cały czas udoskonalam! Konkursy oraz Wyzwania także zostały przeniesione na OkiemMK.com Dziękuję wszystkim, którzy zmienią adres bloga na blogrollu;)


http://okiemmk.com/


Szparagi w chińskim stylu


Przyszła nam ochota na odrobinę orientu więc do roboty! Kurczak z warzywami w tym szparagami z pysznymi chińsko - japońskimi dodatkami i przyprawami oraz brązowym ryżem. Jest idealny do jedzenia pałeczkami - ponieważ rewelacyjnie się klei.

Składniki:

obiad na 2 dni dla 2 osób

1/3 młodej kapusty pekińskiej
6 pieczarek
2 młode marchewki
po pół czerwonej i żółtej papryki - różne kolory
pęczek szparagów 
2 piersi z kurczaka
1 cebula
2 cm imbiru świeżego
4 ząbki czosnku
dodatki: olej arachidowy i sezamowy, sos sojowy, ocet ryżowy, papryka słodka i ostra, papryka chili płatki, biały pieprz, wino ryżowe 2 nakrętki

jako dodatek ryż najlepiej brązowy lub czerwony


Przygotowanie:

I Wszystkie składniki przygotowujemy wcześniej - tak aby tylko wrzucać je na woka.
*Kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w sosie sojowym i occie ryżowym oraz papryce słodkiej i ostrej i białym pieprzu. Możemy także dodać odrobinę przyprawy 5 smaków jeśli taką posiadamy. 
* Warzywa kroimy. Pieczarki w kostkę, paprykę w słupki, z marchwi robimy cienkie paseczki obieraczka, szparagi po odłamaniu łykowatej części dzielimy na 2 lub 3 połówki. Kapustę pekińską siekamy drobno - tak aby powstały nam cienkie długie paseczki.
* Osobno kroimy drobno czosnek, cebulę i imbir i odkładamy razem na talerzyk, posypujemy odrobiną płatków chili.



II Zaczynamy smażyć na woku.
Podgrzewamy olej arachidowy. Na niego dodajemy czosnek,cebulę oraz imbir po około 30 sec. dodajemy kurczaka z marynatą - gdy zacznie się on smażyć dodajemy wino ryżowe. Po ok 2-3 minut - kurczak jest gotowy - przekładamy go na osobny talerz razem z powstałym sosem oraz czosnkiem, cebulą i imbirem. Na wok wlewamy odrobinę oleju arachidowego dodajemy kapustę, szparagi, marchew, pieczarki i paprykę. Dodajemy odrobinę wina ryżowego, sosu sojowego, octu ryżowego oraz pół szklanki wody. Przyprawiamy Papryką ostrą i słodką oraz białym pieprzem. Po ok 5 min warzywa są nadal chrupkie, ale już podsmażone i podgotowane. Dodajemy kurczaka z sosem i dodatkami. Gotujemy jeszcze max 2 minuty. Możemy zagęścić sos - jeśli jest to wymagane- mąką kukurydzianą, która nada potrawie połysk. Po wyłączeniu gazu polewamy odrobiną oleju sezamowego.




III Podania
Podajemy z ryżem. Posypujemy kiełkami - np. słonecznika. Możemy podać osobno odrobinę sosu, który posłuży nam do maczania w nim kawałków ryżu. Mniam...;)





Pozdrawiam Marta/Tusia

7 komentarzy:

  1. Świetnie wygląda, zapewne jeszcze lepiej smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. hm, chyba mam pomysł na danie na dzisiejszą parapetówę!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo, słuchaj - gdzieś przed chwilą natknęłam się na konkurs dla blogerek!! http://mojanowafigura.pl/blogerki ! spróbuj wziąć udział, kto nie ryzykuje ten nie pije szampana :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj,
    Chciałem Cię ( jako twórcę tego bloga ) oraz Twoich gości zaprosić na portal blogbook.pl, który jest pierwszym w sieci serwisem zbierającym w jednym miejscu blogi i posty.

    Mam nadzieję, że i Twój blog dołączy do tego grona, a Tobie pozwoli zwiększyć rozpoznawalność oraz oglądalność Twoich wpisów.

    Serdecznie zapraszam i wierzę, że już niedługo przeczytam Twoje posty na blogbook.pl.

    Co zyskujesz na dodaniu swojego bloga ?
    1) Twój blog i posty mają więcej linków bezpośrednich, a więc pozycjonowanie google,
    2) wszystkie posty i blogi są otwierane bezpośrednio na stronie domowej, a więc statystyki,
    3) dostęp do szerszego grona czytelników zainteresowanych Twoją kategorią bloga, a czytających akurat inny blog


    Pozdrawiam i pozostaję do dyspozycji w przypadku pytań lub wątpliwości

    Michał Ludczyński ( twórca portalu )

    www.blogbook.pl


    PS.
    Nie musisz dodawać postów na blogbook.pl.
    Dzieje się to automatycznie po dodaniu Twojego bloga na stronę.



    OdpowiedzUsuń
  5. aaaa ale pysznie wygląda! Jutro kupuję szparagi:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam :)
    Wyróżniłam Twój blog w programie Liebster Blog. Po więcej informacji zapraszam do mnie. Pozdrawiam i zapraszam do zabawy :)

    Ps. potrawka wygląda śmakowicie!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. dzięki wszystkim za miłe komentarze

    OdpowiedzUsuń

Czytam każdy komentarz i jeśli mam możliwość odwiedzam każdego blogera i przeglądam jego stronę. Pozdrawiam ciepło i zapraszam ponownie;)))