Przenosiny bloga

Witajcie! Z rozrzewnieniem żegnam MK Gotuje - jednak cały ten blog, wszystkie posty i komentarze odnajdziecie na mojej stronie OkiemMK.com. Zapraszam Was na nią serdecznie! Jeszcze dziś pierwszy post na nowym blogu, który cały czas udoskonalam! Konkursy oraz Wyzwania także zostały przeniesione na OkiemMK.com Dziękuję wszystkim, którzy zmienią adres bloga na blogrollu;)


http://okiemmk.com/


Razowe Spaghetti ze szparagami,suszonymi pomidorami i tymiankiem


Dzisiejszego posta zacznę od cytatu Richarda Bach'a, który utkwił mi w pamięci: 

"Więź,która zespala prawdziwą rodzinę to nie więzy krwi, ale szacunek i radość wnoszone nawzajem do swojego życia"

To danie robiłam na szybciutko a wyszło naprawdę rewelacyjnie. Jest pyszne i zdrowe. Najemy się nim, a nie pójdzie nam w biodra. Jest bardzo aromatyczne ze względu na świeże zioła. Cytryna,którą wyciśniemy dopiero podczas jedzenia nada potrawie bardziej wyrazistego posmaku, a kawałki pomidorów, które będziemy dojadać co któryś kęs dodadzą świeżości. Odrobina sera oraz makaron razowy w połączeniu ze szparagami dodadzą nam energii i zapewnią uczucie sytości. Oliwa z oliwek wszystko scali i dostarczy nam kwasów Omega, czosnek zadziała antybakteryjnie, a tymianek spowoduje iż pokochamy zapachy kuchni. Danie idealne dla wegetarian,  osób na diecie i makaroniarzy;).


Składniki:

Porcja makaronu razowego spaghetti na 2 osoby
 3 ząbki czosnku
pęczek szparag białych
2 suszone pomidory
1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
5 gałązek tymianku
8 pieczarek średniej wielkości
sól, pieprz do smaku
oliwa z oliwek
propozycja: podajemy ze świeżym pomidorem, odrobina sera  mozzarella i ćwiartką cytryny


 Przygotowanie:

I Wstawiamy wodę (na makaron) i zanim makaron się ugotuje sos będzie gotowy;) pamiętajmy,iż osolona woda dłużej się gotuje, a dodawanie tłuszczu w przypadku tego sosu jest zbędne.
II Obrane szparagi kroimy na 2-3 części. Ja miałam dość cienkie szparagi. Pieczarki kroimy w kostkę. Podobnie suszone pomidory. Szykujemy sobie świeży pomidor, cytrynę oraz odrobinę sera
III Na dość głębokiej patelni wylewamy odrobinę oleju z suszonych pomidorów, co nada potrawie dodatkowego posmaczku i podsmażamy pieczarki ze szparagami- przyprawiamy je solą i pieprzem, gdy odrobinę zmiękną dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory, 3 posiekane gałązki tymianku oraz odrobinę wody. ok 2 łyżek.
IV Szparagi stają się jędrne, więc dodajemy ok 3 łyżek oliwy z oliwek, ząbki czosnku przyciśnięte przez prasę, pozostały tymianek. 
V Następnie dodajemy makaron. Dokładnie mieszamy, aby wszystko się połączyło. W razie potrzeby dosalamy i dodajemy pieprzu.
VI Gotowe! Podajemy z przygotowanymi wcześniej składnikami. Wybieramy opcje,która będzie dla nas najlepsza - bez problemu możemy zrezygnować z sera;)

Fajną alternatywa byłyby zielone szparagi, których nie musimy obierać. Nadałyby potrawie także więcej żywych kolorów.


1 komentarz:

Czytam każdy komentarz i jeśli mam możliwość odwiedzam każdego blogera i przeglądam jego stronę. Pozdrawiam ciepło i zapraszam ponownie;)))