Przenosiny bloga

Witajcie! Z rozrzewnieniem żegnam MK Gotuje - jednak cały ten blog, wszystkie posty i komentarze odnajdziecie na mojej stronie OkiemMK.com. Zapraszam Was na nią serdecznie! Jeszcze dziś pierwszy post na nowym blogu, który cały czas udoskonalam! Konkursy oraz Wyzwania także zostały przeniesione na OkiemMK.com Dziękuję wszystkim, którzy zmienią adres bloga na blogrollu;)


http://okiemmk.com/


Przechowywanie ziół - ich suszenie, mrożenie i zalewanie




Znamy 4 podstawowe sposoby przechowywania ziół, które pozwolą nam cieszyć się nimi cały rok. Możemy je suszyć, mrozić i przechowywać w zalewie oraz soli.

Suszenie

Zioła suszymy w zaciemnionych przewiewnych miejscach. Długość suszenia zależy od pogody i temperatury otoczenia, ale powinniśmy przeznaczyć na to ok 3 tyg. Pamiętajmy- jeśli chcemy suszyć zioła w całości, aby wiązać je drucikiem lub nicią. Pęki ziół nie powinny być za grube. Nasiona inaczej niż liście i pędy suszymy na słońcu. Drugim sposobem suszenia jest suszenie w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach w temp. 35 st.C. Wykładamy zioła na papier ułożony na blaszce. Przechowujemy w szczelnych pułkach lub ciemnych słoikach.

Zamrażanie

Niska temperatura nie wpływa negatywnie na właściwości ziół. Należy je mrozić jak najszybciej po zerwaniu. Wykorzystujemy delikatne części roślin- myjemy je i dokładnie suszymy, a następnie siekamy. Mrozimy w woreczkach lub wysypane na papierze na półce do mrożenia lodu - następnie umieszczamy w woreczku lub pojemniku - ten sposób powoduje,iż są bardziej sypkie. Wykorzystujemy w ciągu 9 miesięcy.

Do zalewy z octu lub oliwy

Do ziołowych zalew wykorzystujemy pojedyncze pędy ziół, które wkładamy do butelek z octem winnym lub oliwą z oliwek. Odstawiamy szczelnie zamknięte na 4 tygodnie w ciemnym, chłodnym miejscu.

W soli

mieszamy 100 g drobno posiekanych ziół z 20 g soli. Przechowujemy tę mieszankę w szczelnie zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu. 


Które zioła - jak przechowywać??

Do wysuszenia:
bylica,cząber,koper,estragon,lawenda,lubczyk,majeranek,oregano(lebiodka),pietruszka,mięta,rozmaryn,szałwia,tymianek,hyzop

Do zamrożenia:
koper,trybula,kolendra,pietruszka,szczypiorek,melisa,lubczyk,bazylia

Do zalewy z oliwy:
lawenda,majeranek,lebiodka,rozmaryn,szałwia,tymianek,hyzop,bazylia

Do zalewy z octu:
bazylia,koper,estragon




1 komentarz:

  1. przydatny wpis, dzięki!
    w tym roku z pewnością zrobię jakieś ziołowe zapasy.
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Czytam każdy komentarz i jeśli mam możliwość odwiedzam każdego blogera i przeglądam jego stronę. Pozdrawiam ciepło i zapraszam ponownie;)))