Przenosiny bloga

Witajcie! Z rozrzewnieniem żegnam MK Gotuje - jednak cały ten blog, wszystkie posty i komentarze odnajdziecie na mojej stronie OkiemMK.com. Zapraszam Was na nią serdecznie! Jeszcze dziś pierwszy post na nowym blogu, który cały czas udoskonalam! Konkursy oraz Wyzwania także zostały przeniesione na OkiemMK.com Dziękuję wszystkim, którzy zmienią adres bloga na blogrollu;)


http://okiemmk.com/


Pizza warzywna 3 sery ze szparagami


 


 Kurczę tyle się teraz dzieje, czasu tak mało, no i przyszło mi kilka nowych książek. Jest co robić. Pozostało mi kilka składników w lodówce więc wzięłam się za pizze. Okazuje się iż szparagi są wszechstronne i świetnie sprawdzają się na pizzy. Ostatnio dowiedziałam się że ciasto będzie bardziej miękkie, gdy nie dodam do niego jajka i rzeczywiście wyszło mniej zwarte. Czuć różnicę. Dlatego polecam wypróbować ten przepis. Do dzieła!;)

Składniki:

0,5 kg mąki pszennej
1/3 opakowania świeżych drożdży
1/4 szklanki mleka
3/4 szklanki wody gazowanej
po jednej łyżeczce soli, cukru oraz ziół prowansalskich
1-2 łyżek oleju
ketchup i przecier, oregano, bazylia do sosu na spód
ser: mozzarella biała i zółta oraz tradycyjna gołda z mniejszą zawartością tłuszczu
ponadto dowolne składniki do pizzy
u mnie: pieczarki, szparagi, papryka, cebula, kukurydza


Przepis:

I Tworzymy zaczyn z drożdży, podgrzanego mleka, cukru i połowy wody. Dokładnie mieszamy, aby drożdże się rozpuściły. Ja najczęściej robię to w szejkerze.
II Do sporej miski wsypujemy mąkę, mieszamy z łyżeczką ziół prowansalskich i dodajemy zaczyn. Formujemy ciasto dodając pozostałą wodę. Gdyby ciasto było za suche i nie chciało się zlepić w kulę dodajemy troszkę więcej wody.


III Gdy uformujemy kulę na ręce wylewamy sobie olej i ugniatamy ciasto. Prawda jest tak, że im lepiej ugniecione ciasto tym pulchniejsze. Po urobieniu ciasta odkładamy w ciepłe miejsce. Najlepiej przykryć je bawełnianą lub lnianą ściereczką. 
IV Nastawiamy piekarnik na 200st.C i przygotowujemy dodatki. Ścieramy sery, kroimy warzywa.


V Ciasto układamy na blaszce. Na okrągłej będzie bardziej wyrośnięte. Na prostokątnej bardziej płaskie - ze względu na proporcje. Spód ciasta smarujemy sosem z przecieru połączonego z ketchupem oraz ziołami prowansalskimi, bazylią i oregano. Na to kruszymy białą mozzarellę. Wysypujemy pozostałe składniki. Posypujmy serem i oregano.
VI Pieczemy 15-25min w 200st. C

Idealnie pasuje do niej sos czosnkowy, który zamieszczę w kolejnym poście.;)

7 komentarzy:

  1. Przez te szparagi na pizzy od razu nabrałam na nią ochoty.

    OdpowiedzUsuń
  2. a smakują rewelacyjnie! są chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku i lekko przypieczone! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj to musiało smakować:) kolorowo, pysznie:) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ smacznie wygląda ta Twoja pizza, super, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki! Jutro zapraszam po razowe spaghetti ze szparagami pychota

    OdpowiedzUsuń

Czytam każdy komentarz i jeśli mam możliwość odwiedzam każdego blogera i przeglądam jego stronę. Pozdrawiam ciepło i zapraszam ponownie;)))