Przenosiny bloga

Witajcie! Z rozrzewnieniem żegnam MK Gotuje - jednak cały ten blog, wszystkie posty i komentarze odnajdziecie na mojej stronie OkiemMK.com. Zapraszam Was na nią serdecznie! Jeszcze dziś pierwszy post na nowym blogu, który cały czas udoskonalam! Konkursy oraz Wyzwania także zostały przeniesione na OkiemMK.com Dziękuję wszystkim, którzy zmienią adres bloga na blogrollu;)


http://okiemmk.com/


Jak przechowywać żywność?



Z uwagi na chęć uporządkowania swojej wiedzy, jak i zebrania różnych informacji w jednym miejscu piszę więcej artykułów na temat diet oraz rzeczy praktycznych związanych z pożywieniem...w końcu jest na po trochę czasu;) Zapraszam do lektury... może ktoś dowie się czegoś nowego i przyda mu się to;)

Czyli, krótko o tym jak przechowywać niektóre produkty spożywcze...

Na początek garstka informacji:
- kupiona mrożonka winna w ciągu godziny trafić do zamrażalnika
- w zamrażalniku zapasy należy układać ciasno, aby trzymały temperaturę
- w lodówce natomiast układamy produkty luźno, aby był pomiędzy nimi przepływ powietrza
- pomidory, ogórki i ziemniaki winno się przechowywać w temperaturze nie niższej niż 10 st. C, ponieważ pogarsza im ona smak
- wszystkie warzywa, które przechowujemy w lodówce powinny mieć zapewniony dostęp powietrza - dzięki temu wytrzymają nam dłużej - nie poleca się żadnych folii
Ja z własnego doświadczenia wiem,iż np. najlepszym sposobem na przechowywanie pieczarek jest otwarty pojemnik wyłożony ręcznikiem papierowym - ręcznik wchłonie wodę, która się wytworzy - dzięki temu warzywa wytrzymają dłużej, a szczypiorek, natka czy koper zawinięte w mokre ręcznik papierowy i schowane tak w foliówce w lodówce zachowają świeżość na dłużej. Przy małych  zamrażalnikach dobrym sposobem przechowywania są torebki z zamknięciem - oszczędzą nam miejsca.
Z warzyw najlepiej mrozić zblanszowany groszek, brukselkę oraz liście pora i selera - praktycznie nie tracą smaku. Z ziół idealnie mrozi się bazylia, koperek, natka pietruszki, lubczyk, tymianek oraz mięta. Pamiętajmy tylko, aby je dokładnie osuszyć przed mrożeniem. 

Przechowywanie:

W szafkach

Jakie Produkty?
kasze,makarony,mąki, ryże, cukier, pieczywo, konserwy, przetwory owocowe i warzywne, soki, octy, oleje i suszone grzyby

W Czym Przechowywać?
szczelne słoiki, torby, lniane woreczki

w lodówce i zamrażalniku 

10-15 st. C  (zazwyczaj drzwi lodówki)

Jakie Produkty?
napoje, mleka, musztardy, ketchupy, chrzany, gotowe sosy, otwarte oleje i oliwy, jajka

W Czym Przechowywać?

w opakowania producenckich, pojemnikach szklanych i ceramicznych

8 st. C(zazwyczaj najdalsza połka od zamrażalnika)

Jakie Produkty?
kefiry, jogurty, masła,margaryny, otwarte kartony mleka, dżemy, sery twarde

W Czym Przechowywać?

w opakowania producenckich, pojemnikach szklanych i ceramicznych


5 st. C (zazwyczaj środkowe półki)

Jakie Produkty?
twarogi, wędliny, gotowe potrawy, na półce nad szufladami mięso, drób i ryby

W Czym Przechowywać?

pojemniki na żywność, ser lubią zamykane pojemniki, a wędliny papier spożywczy, garnki, szkło

10 st. C (pólka na warzywa)

Jakie Produkty?
warzywa korzenne, owoce, sałata, ogórki, kapusta, świeże zioła, sery dojrzewające

W Czym Przechowywać?

papier śniadaniowy, odkryte pojemniki

-22 st. C (zamrażalnik)

Jakie Produkty?
mięso, ryby, warzywa, owoce, pieczywo, surowe ciasto francuskie i kruche, sery, pierogi, pyzy, drożdże  buliony, zioła

W Czym Przechowywać?
torebki, pojemniki, formy do zamrażalnika

Jak Długo?
ryby,wędliny,dania mączne i gotowe potrawy - 6-8 miesięcy
mięso 3-12 miesięcy( mielone 2 miesiące)
masło oraz drób 6-8 miesięcy
warzywa i owoce 12 miesięcy
ciasta i sery 2 miesiące

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czytam każdy komentarz i jeśli mam możliwość odwiedzam każdego blogera i przeglądam jego stronę. Pozdrawiam ciepło i zapraszam ponownie;)))