Przenosiny bloga

Witajcie! Z rozrzewnieniem żegnam MK Gotuje - jednak cały ten blog, wszystkie posty i komentarze odnajdziecie na mojej stronie OkiemMK.com. Zapraszam Was na nią serdecznie! Jeszcze dziś pierwszy post na nowym blogu, który cały czas udoskonalam! Konkursy oraz Wyzwania także zostały przeniesione na OkiemMK.com Dziękuję wszystkim, którzy zmienią adres bloga na blogrollu;)


http://okiemmk.com/


Gołąbki z indykiem,pieczarkami i brązowo-czerwonym ryżem


Ostatnio ze względu na dietę pomyślałam o moich ugotowanych gołąbkach i o tym jak je "odchudzić" okazało się to strasznie proste! Wymiana farszu i sosu okazała się przepyszna i strasznie smaczna. Do tej pory czuję zapach pomidorów z oregano w kuchni...niczym Italia. Warto eksperymentować.

Składniki:

kapusta włoska młoda - 1 główka
0,8 kg ryżu brązowego
0,2 kg ryżu czerwonego
1 kg mielonego z indyka - najlepiej kupić porcję indyka lub jego kawałki i zmielić
10 pieczarek
1 spora cebula
świeży tymianek
przyprawy: suszony tymianek, zioła prowansalskie, słodka papryka, biały pieprz, trochę soli, czosnek suszony, trochę wegety ale bez glutaminianu solu i jego pochodnych
Składniki do sosu i zalewy poniżej


Przygotowanie:
I Kapustę gotujemy - całą główkę lub liście - po około 6 min. Ścinamy twardą część rosnącą na końcu.
II Gotujemy ryż - brązowy i czerwony ok. 30 min.
III Do dużej miski wsypujemy pokrojone pieczarki i cebulę, mięso mielone i ugotowany ryż. Doprawiamy wszystkimi przyprawami. Pamiętajmy, aby porządnie przyprawić ponieważ potrzebuje tego indyk i część przypraw ucieknie do sosu.
IV Zawijamy gołąbki
V Sos i zalewa do gołąbków
3 litry wody zagotowujemy dodajemy bulionetkę domową rosołową i wołową. Dodajemy 1 przecier pomidorowy, 2 łyżeczki suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem - sproszkowanych oraz oregano, biały pieprz i odrobinę cząbru.
Oczywiście sos możemy zrobić na kościach wołowych i porcji rosołowej. Ja niestety nie miałam aż tyle czasu. Niedługo zamieszczę przepis na domową bulionetkę rosołową i wołową.
VI Gołąbki zalewamy sosem przykrywamy i pieczemy w piekarniku ok 1,5 godziny w 180st. C


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czytam każdy komentarz i jeśli mam możliwość odwiedzam każdego blogera i przeglądam jego stronę. Pozdrawiam ciepło i zapraszam ponownie;)))