Przenosiny bloga

Witajcie! Z rozrzewnieniem żegnam MK Gotuje - jednak cały ten blog, wszystkie posty i komentarze odnajdziecie na mojej stronie OkiemMK.com. Zapraszam Was na nią serdecznie! Jeszcze dziś pierwszy post na nowym blogu, który cały czas udoskonalam! Konkursy oraz Wyzwania także zostały przeniesione na OkiemMK.com Dziękuję wszystkim, którzy zmienią adres bloga na blogrollu;)


http://okiemmk.com/


Słodki sos chilli

Jest to sos idealny do owoców morza, dań orientalnych oraz mięs na zimno.

ilość sosu: ok 200 ml

Składniki:

200 ml wody
8 łyżeczek cukru
4 papryczki chili świeże


Przygotowanie:

I Siekamy dość drobno papryczki chilli z pestkami
II Gotujemy wodę - gdy zawrze dodajemy do niej cukier - rozpuszczamy go w wodzie
III Do wody z rozpuszczonym cukrem dodajemy całą papryczkę chili - gotujemy ok. 5min
IV Następnie blendujemy i pozostawiamy do wystygnięcia.

Przechowujemy w lodówce. Papryczka chilli na właściwości rozgrzewające. Jeśli chcemy możemy ten sos wykorzystywać także jako przyprawę do dań chińskich czy japońskich np. mięs.





2 komentarze:

  1. Marto czyli Twoje chili daje podwójnego kopa :)))
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hahaha...lubie takie pikantne komentarze:) pozdrawiam cieplo

      Usuń

Czytam każdy komentarz i jeśli mam możliwość odwiedzam każdego blogera i przeglądam jego stronę. Pozdrawiam ciepło i zapraszam ponownie;)))