Przenosiny bloga

Witajcie! Z rozrzewnieniem żegnam MK Gotuje - jednak cały ten blog, wszystkie posty i komentarze odnajdziecie na mojej stronie OkiemMK.com. Zapraszam Was na nią serdecznie! Jeszcze dziś pierwszy post na nowym blogu, który cały czas udoskonalam! Konkursy oraz Wyzwania także zostały przeniesione na OkiemMK.com Dziękuję wszystkim, którzy zmienią adres bloga na blogrollu;)


http://okiemmk.com/


Jabłecznik z migdałowo-owsianą posypką




Jest to ciasto, które wymyśliliśmy z mężem z 3 różnych przepisów. Składa się z kruchego ciasta na spodzie, smażonych jabłek z miodem, ubitych białek oraz kruszonki z otartych migdałów i płatków owsianych;)

 standardowa prostokątna blaszka

Składniki:

ciasto:
0,5kg mąki
30dag masła
15dag cukru(0,5szkl.)
4 żółtka
szczypta soli

warstwa z jabłek:
ok. 2 kg jabłek
2 łyż. miodu
opcjonalnie cynamon
1 cytryna

warstwa białek:
4 białka
3/4 szkl. cukru
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
odrobinka soli, aby białka się ubiły

kruszonka:
szklanka płatków owsianych
szklanka migdałów
1/4 szklanki cukru
30g masła

Przygotowanie:

Kruszonka: 
I Mielimy płatki owsiane i migdały, mieszamy z pozostałymi składnikami

Warstwa jabłek:
I Jabłka podsmażamy na patelni z miodem i opcjonalnie cynamonem, dodajemy sok z cytryny. Jabłka winny być miękkie z wierzchu, gdy będziemy nakładać tę warstwę należy odsączać jabłka na łyżce z oczkami.

Warstwa białek:
I Białka ubijamy z odrobiną soli, następnie dodajemy cukier i mąkę.

Ciasto:
I Mąkę wysypujemy na stolnicę i ugniatamy z pokrojonym w kostkę masłem cukrem, następnie dodajemy żółtka i sól. Zagniatamy do uzyskania jednolitej masy.
II Ciasto układamy w blaszce ta,k aby brzegi blaszki były nim także wyłożone.
III Dno ciasta podpiekamy osobno przez 10-15 min. w temp. 200st.C
IV Na dnie ciasta ląduje warstwa jabłek, następnie białek, a na samym końcu kruszonki
V Ciasto z ułożonymi wszystkimi warstwami pieczemy w 200st.C przez 30-45 min. Ciasto winniśmy sprawdzać - np. drewnianym patyczkiem




2 komentarze:

  1. wow, fajne ciacho, zjadłabym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale świetne ciacho! :) Podoba mi się, bo uwielbiam już sam jabłecznik, a taka wersja na bogato z bezą i kruszonką to dopiero coś...

    OdpowiedzUsuń

Czytam każdy komentarz i jeśli mam możliwość odwiedzam każdego blogera i przeglądam jego stronę. Pozdrawiam ciepło i zapraszam ponownie;)))