Przenosiny bloga

Witajcie! Z rozrzewnieniem żegnam MK Gotuje - jednak cały ten blog, wszystkie posty i komentarze odnajdziecie na mojej stronie OkiemMK.com. Zapraszam Was na nią serdecznie! Jeszcze dziś pierwszy post na nowym blogu, który cały czas udoskonalam! Konkursy oraz Wyzwania także zostały przeniesione na OkiemMK.com Dziękuję wszystkim, którzy zmienią adres bloga na blogrollu;)


http://okiemmk.com/


Ciasto budyniowe bez pieczenia





Jest to przepis, który dostałam ponad 12 lat temu od kuzynki i zawsze jest tak samo pyszny.

 standardowa prostokątna blaszka

Składniki:
3 budynie waniliowe lub śmietankowe
1 litr mleka
spore opakowanie herbatników ala pepitki
spore opakowanie okrągłych biszkoptów


Polewa:
1/3 kostki margaryny
2 łyżki mleka
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao


Przygotowanie:

I Na spodzie blaszki wykładamy okrągłe biszkopty - ściśle. Jeśli zostaje miejsca z boku- możemy je uzupełnić połówkami biszkoptów.
II Przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowania - tylko na 3 budynie - zużywamy tylko 1 litr mleka a nie 1,5. Wylewamy gorący budyń na biszkopty.
III Na wierzchu układamy herbatniki
IV Nakładamy polewę
V Gdy ostygnie - umieszczamy w lodówce po ok 1h  - będzie idealne do krojenia.
VI Porcjujemy na wielkość herbatników.

 Polewa:
Rozpuszczamy margarynę. Zdejmujemy ją z ognia dodajemy mleka i cukru pudry. Mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę. Jeśli będzie się trudno mieszać lub masa będzie za gęsta -  podgrzewamy. Dodajemy kakao i mieszamy. Wylewamy gorącą, płynną masę od razu na ciasto;)

 
Polecam i smacznego!




9 komentarzy:

Czytam każdy komentarz i jeśli mam możliwość odwiedzam każdego blogera i przeglądam jego stronę. Pozdrawiam ciepło i zapraszam ponownie;)))