Przenosiny bloga

Witajcie! Z rozrzewnieniem żegnam MK Gotuje - jednak cały ten blog, wszystkie posty i komentarze odnajdziecie na mojej stronie OkiemMK.com. Zapraszam Was na nią serdecznie! Jeszcze dziś pierwszy post na nowym blogu, który cały czas udoskonalam! Konkursy oraz Wyzwania także zostały przeniesione na OkiemMK.com Dziękuję wszystkim, którzy zmienią adres bloga na blogrollu;)


http://okiemmk.com/


Ciasta: Żołądkowiec

Żoładkowiec


Składniki: 
6 jajek
1 kost. margaryny
6 łyżek oleju
2 łyżki wody
1,5 szkl. cukru
2 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku
1,5 łyżki kakao
0,5 szkl. suchego maku

Przygotowanie:

I Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami
II Dodać powoli olej, wodę - dokładnie wymieszać.
III Następnie dodawać powoli jednocześnie mieszając przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
IV Na końcu dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie łopatką.

RADA! Białka ubijamy z odrobiną soli. Najlepiej jeśli są schłodzone.


Ciasto podzielić na 3 części

I   Pierwsza warstwa pozostaje biała - niezmieniona - dokładnie wymieszać
II  Do drugiej porcji ciasta dodać 1,5 łyżki kakao - dokładnie wymieszać
III Do 3 porcji dodać 0,5 szkl. suchego maku - dokładnie wymieszać

Przełożyć  kolejno warstwy do formy
Piec ok. 50 min. 180st.C






4 komentarze:

  1. nie znałam takiej nazwy tego ciasta :) pozdrawiam
    jodlowezacisze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. wow, interesująca nazwa :P musi być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  3. nazwa podobno pochodzi od kształtu, który formują warstwy ciasta;))) dzięki bardzo

    OdpowiedzUsuń
  4. Nazwa przezabawna :) A ciacho wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Czytam każdy komentarz i jeśli mam możliwość odwiedzam każdego blogera i przeglądam jego stronę. Pozdrawiam ciepło i zapraszam ponownie;)))