Przenosiny bloga

Witajcie! Z rozrzewnieniem żegnam MK Gotuje - jednak cały ten blog, wszystkie posty i komentarze odnajdziecie na mojej stronie OkiemMK.com. Zapraszam Was na nią serdecznie! Jeszcze dziś pierwszy post na nowym blogu, który cały czas udoskonalam! Konkursy oraz Wyzwania także zostały przeniesione na OkiemMK.com Dziękuję wszystkim, którzy zmienią adres bloga na blogrollu;)


http://okiemmk.com/


Orient Na Parze: kotleciki mięsno-ryżowe z marchewką

Kotleciki te to moja własna wariacja orientalnych gołąbków na parze;) Jest bardzo smaczna. Wykorzystałam do nich ostry sos pomidorowy z pieprzem syczuańskim. Polecam szczególnie możemy go zakupić gotowego firmy Blue Dragon. Danie to jest bardzo sycące, delikatne i lubiane przez dzieci;)

Składniki:
Ugotowany al dente, osolony ryż
mięso mielone z kurczaka
marchew
świeża cebula, czosnek i imbir
pieczarki lub grzybki mung (grzybki mung musimy namoczyć i ugotować)
por
bambus
w opcji drugiej: szpinak( zdjęcie poniżej)
przyprawy: ocet ryżowy, olej sezamowy, sos sojowy, pieprz czarny i biały, papryczka chili

Wszystkie proporcje potrawy w zależności od naszych upodobań - u mnie: 0,4kg mięsa mielonego, pół szklanki nieugotowanego ryżu, 1 duża marchew, średnia cebula, 4 ząbki czosnku, 2 cm imbiru, 6 pieczarek, 3 cm poru - zielona końcówka, 3 łyżki pasków bambusa;)


 Przygotowanie:

Ja zmieliłam mięso z cebulą, czosnkiem i 1cm imbiru, ale możemy także drobno pokroić poszczególne składniki;)

Ugotowany i ostudzony ryż dodajemy do mięsa. Cebulę czosnek i imbir przygotowujemy jak wyżej. Marchew ścieramy na tarce. Pozostały 1cm imbiru, pieczarki, por oraz  bambus kroimy na cienkie paseczki. W drugie opcji dodajemy dodatkowo szpinak w liściach. Doprawiamy dość mocno (ryż i mięso wchłaniają sporo przypraw). Jeśli konsystencja kotlecików jest za luźna dodajemy 1 płaską łyżkę mąki kukurydzianej;) Jeśli lubimy ostre przyprawy możemy dodać drobno pokrojoną świeżą papryczkę chili;) Doda ostrości i kolorytu daniu;) Oczywiście możemy próbować i dodawać dużo różnych innych przypraw oraz składników....ogranicza nas tylko fantazja...polecam dodać odrobinę posiekanej kapusty pekińskiej;)) Kotleciki są lekkie i delikatne, ale dzięki imbirowi czuć w nich świeżość, a sos ostry - idealny kontrast;) Smacznego!
Całość gotujemy na parze do 20 minut.Sposoby gotowania na parze znajdziecie tutaj


Jeśli chcemy sami zrobić sos powinniśmy użyć domowego sosu pomidorowego z pomidorów z puszki ala napoli
Polecam także inny przepis "Na parze"  aromatycznego kurczaka faszerowanego szpinakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą;))



1 komentarz:

  1. Witam
    dziękuję za te przepisy
    szukam od paru dni właśnie czegoś fajnego na parze bo muszę obecnie po operacji przestrzegać diety..dzięki..na pewno zrobię sobie te pysznie wyglądające dania
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Czytam każdy komentarz i jeśli mam możliwość odwiedzam każdego blogera i przeglądam jego stronę. Pozdrawiam ciepło i zapraszam ponownie;)))