Przenosiny bloga

Witajcie! Z rozrzewnieniem żegnam MK Gotuje - jednak cały ten blog, wszystkie posty i komentarze odnajdziecie na mojej stronie OkiemMK.com. Zapraszam Was na nią serdecznie! Jeszcze dziś pierwszy post na nowym blogu, który cały czas udoskonalam! Konkursy oraz Wyzwania także zostały przeniesione na OkiemMK.com Dziękuję wszystkim, którzy zmienią adres bloga na blogrollu;)


http://okiemmk.com/


Zapiekane Brokuły


Przepis na zapiekane serem mozzarella i pleśniowym brokuły w sosie śmietanowo-beszamelowym


Składniki:
2 brokuły
20dag żółtego sera mozzarella
opakowanie sera pleśniowego
1 mała śmietana
składniki na sos beszamelowy(margaryna, mąka pszenna, mleko, gałka muszkatołowa)
przyprawa do warzyw fit lub mieszankę ziół prowansalskich, pieprz, sól


Przygotowanie:
Brokuły zblanszować (zagotować w garnku z wodą,aż delikatnie zmiękną, ale pozostaną jędrne). Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Ułożyć na nim pokrojony w małą kostkę ser pleśniowy. Przygotować sos śmietanowy: Dokładnie wymieszać wodę ze śmietaną dodać pieprz i przyprawę do warzyw fit.(1 łyżeczkę). Rada! Jeśli płyn będzie letni i będzie powoli podgrzewany  z pozostałymi składnikami w piekarniku nie powinien się zważyć. Dodajemy go do brokułów Następnie przygotowujemy sos beszamelowy. Rozpuszczany (w proporcji 1 łyżka margaryny, 1 łyżka maki, 200ml mleka) margarynę dodajemy mąkę, gdy wszystko się połączy ściągamy z gazu/płyty i dodajemy mleko - mieszamy składniki - następnie delikatnie podgrzewamy na ogniu i podajemy przyprawy. Sos beszamelowy jest bardzo gęsty. Wykładamy go na brokuł następnie ścieramy na wierzch ser i podgrzewamy ok 15 minut w piekarniku w temp. 200-220 st. C - tak aby ser się rozpuścił i zarumienił, a sosy bulgotały.  Warto też posypać po wierzchniej warstwie sera ziołami prowansalskimi.Smacznego!

1 komentarz:

  1. pięknie wygląda :)
    zapraszam do mnie www.prostepotrawy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Czytam każdy komentarz i jeśli mam możliwość odwiedzam każdego blogera i przeglądam jego stronę. Pozdrawiam ciepło i zapraszam ponownie;)))