Przenosiny bloga

Witajcie! Z rozrzewnieniem żegnam MK Gotuje - jednak cały ten blog, wszystkie posty i komentarze odnajdziecie na mojej stronie OkiemMK.com. Zapraszam Was na nią serdecznie! Jeszcze dziś pierwszy post na nowym blogu, który cały czas udoskonalam! Konkursy oraz Wyzwania także zostały przeniesione na OkiemMK.com Dziękuję wszystkim, którzy zmienią adres bloga na blogrollu;)


http://okiemmk.com/


Sałatka z fetą i ziołowym sosem vinaigrette

Jest to sałatka, która pasuje jako dodatek do tak wielu potraw;) Ja uwielbiam ją do wszelkiego rodzaju ryb i mięs, ale także jako propozycję na kolację.

Składniki:

mieszanka sałat lub sałata lodowa
1 czerwona cebula
2 papryki: czerwona i zółta
pól zielonego ogórka
kilka małych pomidorków
feta
opcjonalnie odrobina kukurydzy

Przygotowanie:

Wszystkie składniki kroimy według uznania mieszamy z sosem i gotowe. Sałatkę lepiej przygotowywać na świeżo i nie trzymać dłużej niż 2 dni w lodówce. Jest w miarę szybko psująca się ze względu na zastosowane w niej warzywa. Najbardziej efektownie wygląda, gdy fetę kroimy w kostkę, cebulę w cienkie pół księżyce, a paprykę w paski;) Możemy także podać sałatkę i sos osobno;) Każdy gość miesza ja sobie sam na lodówce;)

Sos:

125ml oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego białego
2 łyżki soku z cytryny
1 płaska łyżeczka musztardy dijon
1/2 łyżeczki cukru
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
świeżo posikane zioła: natka pietruszki, estragon,tymianek, koper,szczypiorek, mięta (ja zimą stosuję świeże zioła, które mrożę;)) szczególnie polecam;))
Jeśli nie mamy shakera możemy do wymieszania sosu wykorzystać słoik, który szczelnie zakręcamy i dokładnie nim potrząsamy. Sos winien postać w lodówce najlepiej smakuje mocno schłodzony;))


Smacznego!!

1 komentarz:

Czytam każdy komentarz i jeśli mam możliwość odwiedzam każdego blogera i przeglądam jego stronę. Pozdrawiam ciepło i zapraszam ponownie;)))