Przenosiny bloga

Witajcie! Z rozrzewnieniem żegnam MK Gotuje - jednak cały ten blog, wszystkie posty i komentarze odnajdziecie na mojej stronie OkiemMK.com. Zapraszam Was na nią serdecznie! Jeszcze dziś pierwszy post na nowym blogu, który cały czas udoskonalam! Konkursy oraz Wyzwania także zostały przeniesione na OkiemMK.com Dziękuję wszystkim, którzy zmienią adres bloga na blogrollu;)


http://okiemmk.com/


Podstawy: Gotowanie na parze


              W przed dzień Akcji Kulinarnej "Gotowanie na Parze" oraz mojego uwielbienia do kuchni Azjatyckiej i gotowania na parze trochę podstaw. 
Gotowanie na parze to klasyczna metoda, którą stosuje się na całym świecie. W Polsce na parze gotujemy pyzy, w krajach azjatyckich na parze w koszyczkach bambusowych gotuje się ryby,warzywa, mięsa i pierożki. Poniżej znajdziecie wiele różnych "przyrządów i pojemników" do gotowania na parze. Nieważne jaką metodę wybierzecie podstawową zasadą jest niedopuszczenia, aby naczynie do gotowania na parze oraz jedzenie nie miały kontakt z wodą oraz aby urządzenie było dokładnie przykryte.

Warzywa możemy przyrządzać bez przypraw, a są aromatyczne i przepyszne - ponadto nie tracą tak ważnych dla mas makro- i mikro- elementów. Mięsa i ryby są aromatyczne, soczyste i miękkie. Ponadto nie musimy ich tak długo gotować!  Całe obiady w jednym naczyniu - ryż, ziemniaki, warzywa mięso lub ryba!!

Dobrze jest dać odpocząć ugotowanemu na parze mięsu kilka minut zanim je rozkroimy - zachowa wtedy ono wszystkie soki!!

Bardzo fajnym rozwiązaniem jest stosowanie talerzy czy liści kapusty w środku sitka lub szklanego pojemnika, gdy czymś nadziewamy mięso lub ryby oraz, gdybyśmy chcieli z soków, które powstaną sporządzić później sos. Układamy w sitku talerz odporny na wysokie temperatury - mniejszy niż obwód sitka i na nim bezpośrednio potrawy lub na dnie sitka układamy liści kapusty (pekinka, włoska, zwykła) pomoże nam to przy późniejszym sprzątaniu. Przykładowo jeśli nadziewamy coś serem to najczęściej on wypływa i mocno przywiera do sitek;)


Odnośnie Sitek Bambusowych najlepiej nadają się do woka, można w nich podawać potrawy, różnią się wielkością  i najważniejsza zasada - woda nie może ich dotykać, dlatego musimy sprawdzić czy ściśle przylegają  do woka.


Od jutra rusza Akcja "Gotowanie Na Parze" spodziewajcie się wielu ciekawych przepisów.
Wpis rozpoczynający akcje: tutaj
Wpis na durszlaku: tutaj
Przykładowe danie na parze: kurczak nadziewany szpinakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami;))

Sitka metalowe:


Garnki ze szklaną podstawka:


Sitka bambusowe:





Pojemnik do gotowania na parze bez prądu Tupperware




2 komentarze:

  1. Ciekawa akcja..a ja właśnie zastanawiałam się nad kupnem parowaru..

    OdpowiedzUsuń

Czytam każdy komentarz i jeśli mam możliwość odwiedzam każdego blogera i przeglądam jego stronę. Pozdrawiam ciepło i zapraszam ponownie;)))