Przenosiny bloga

Witajcie! Z rozrzewnieniem żegnam MK Gotuje - jednak cały ten blog, wszystkie posty i komentarze odnajdziecie na mojej stronie OkiemMK.com. Zapraszam Was na nią serdecznie! Jeszcze dziś pierwszy post na nowym blogu, który cały czas udoskonalam! Konkursy oraz Wyzwania także zostały przeniesione na OkiemMK.com Dziękuję wszystkim, którzy zmienią adres bloga na blogrollu;)


http://okiemmk.com/


Na Parze: Roladka rybna z fasolką szparagową

W ten weekend obchodziliśmy, aż 2 imprezy - urodziny i imieniny oraz rozpoczęłam Akcje - postanowiłam, iż zaprezentuje swoją rybną roladę na parze;)) Prostota jest tu kluczem, ale jest także efektowny i przepyszny oraz zdrowy;) Tym razem ze względu na to,iż to były imieniny mojej mamy to jak co roku gotujemy dla niej w prezencie;)) Rybę przygotowałam na parze w urządzeniu na prąd;) 

Składniki:
Ryba w plastrach mogących się pozwijać - jaką lubimy tilapia, sola, halibut itp.
fasolka szparagowa
marchewka, brokuł, ziemniaki - jako dodatek
wykałaczki
2 sosy: z leśnych grzybów lub ziołowy z serków śmietankowych

Ja w swoim przepisie wykorzystałam solę, jako dodatek mini marchewki oraz obydwa sosy;)) Podanie jest typowo imieninowe;)) Życzę smacznego!!



Poniższe dwa zdjęcia obrazują jak winniśmy zwinąć rybę;))



Fasolkę zawijamy w rybę i spinamy wykałaczkami. Ja ze względu na intensywność sosów nie dodaję żadnych przypraw, ale możemy dodać sól i odrobinę papryczki chili;) Ryba może przywierać do naczynia do gotowania na parze. Na spodzie możemy umieścić żaroodporny talerz lub np. kapustę.




Rybę gotujemy na parze do 18 minut. I Gotowe;))


 Sosy:

Z leśnych grzybów
Grzyby leśne suszone moczymy ok 10 minut w zimnej wodzie. Następnie przecedzamy je i gotujemy w nowo dodanej wodzie do miękkości;) Następnie znowu przecedzamy. W wodzie z odcedzonych grzybów rozpuszczany paski, trójkąciki serków topionych śmietankowych. Grzyby kroimy na małe kawałki. Gdy serki rozpuszczą się dodajemy grzyby oraz przyprawiamy solą i pieprzem;) W razie potrzeby zagęszczamy śmietaną. Sos ten idealnie nadaję się także do innych rodzai mięs. Jest super!!


Ziołowy z serków śmietankowych
W odrobinie wody rozpuszczamy serki topione śmietankowe dodajemy włoskie zioła, pieprz, sól oraz papryczkę chili. W razie potrzeby zagęszczamy odrobiną mąki rozrobionej z wodą lub śmietaną. Przepraszam,iż nie ma zdjęcia tego sosu - za szybko się rozszedł, a jak to bywa na imieninach pełno zamieszania przy gotowaniu;))


RADA! Rybę możemy zjeść na zimo, ale sosy zawsze powinny być gorące;)


Polecam do tego także sałatkę z fetą.






Akcja Kulinarna warzywa strączkowe - klik;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czytam każdy komentarz i jeśli mam możliwość odwiedzam każdego blogera i przeglądam jego stronę. Pozdrawiam ciepło i zapraszam ponownie;)))