Przenosiny bloga

Witajcie! Z rozrzewnieniem żegnam MK Gotuje - jednak cały ten blog, wszystkie posty i komentarze odnajdziecie na mojej stronie OkiemMK.com. Zapraszam Was na nią serdecznie! Jeszcze dziś pierwszy post na nowym blogu, który cały czas udoskonalam! Konkursy oraz Wyzwania także zostały przeniesione na OkiemMK.com Dziękuję wszystkim, którzy zmienią adres bloga na blogrollu;)


http://okiemmk.com/


Na imprezkę: sałatka wielozadaniowa z kurczakiem, brokułem, czerwona kapusta i kiełkami słonecznika


Uwielbiam takie sałatki i surówki!!! To jest to co mogłabym jeść na okrągło! Sałatka ta jest idealna, aby wykorzystać ją jako wkład do tortilli. Ponadto jest kolorowa, pożywna i jest to prawdziwa bomba witaminowa. Poniżej znajdziecie kilka propozycji na sosy do niej. Szczególnie polecam i smacznego;)

Składniki:

1 pierś z kurczaka
mały brokuł
pół kubka kiełek słonecznika
kukurydza
por do podostrznia potrawy lub mała cebula
pół papryki czerwonej
kawałek kapusty pekińskiej i kapusty czerwonej

opcjonalnie groszek, zielony ogórek

Przygotowanie:

I. Kurczak smażymy w kawałkach
II. Brokuł blanszujemy
III. Składniki kroimy wedle uznania i mieszamy z sosem


Sos I: mój sos to mieszanka jogurtu, majonezu oraz ketchupu z przyprawami. Dokładnych proporcji nie znam, ale na jedno małe opakowanie jogurtu dodajemy 2 łyżki majonezu oraz 1 łyżkę ketchupu pikantnego kotlin. Przyprawy do tego sosu to: oregano, bazylia, majeranek, pieprz czarny i biały, cząber, papryka słodka, ostra i chili, świeża natka pietruszki

Sos II:  małe opakowanie bardziej płynnego jogurtu naturalnego i według uznania papryczka chili oraz pieprzem
Sos III:  opakowanie jogurtu mieszamy z 2 łyżkami majonezu (możemy zastosować sos bez majonezu - trzeba go wtedy tylko mocniej przyprawić) - najlepiej łyżką-trzepaczką dodajemy przyprawy: pieprz czarny,biały i czerwony, papryczkę chili, paprykę słodką i ostrą, mieszankę przypraw włoską (bazylia, oregano, tymianek,cząber), opcjonalnie odrobinę soli
Sos IV: mieszanka ketchupu z majonezem oraz przypraw: pieprz biały i czarny,papryka słodka i ostra, oregano


Podajemy w formie sałatki lub jako nadzienie do tortilli. Pychota!!







2 komentarze:

  1. jaka apetyczna! i do tego zdrowa :)
    Zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. dzięki bardzo i już śledzę Twoje kulinarne wariacje;)

    OdpowiedzUsuń

Czytam każdy komentarz i jeśli mam możliwość odwiedzam każdego blogera i przeglądam jego stronę. Pozdrawiam ciepło i zapraszam ponownie;)))