Przenosiny bloga

Witajcie! Z rozrzewnieniem żegnam MK Gotuje - jednak cały ten blog, wszystkie posty i komentarze odnajdziecie na mojej stronie OkiemMK.com. Zapraszam Was na nią serdecznie! Jeszcze dziś pierwszy post na nowym blogu, który cały czas udoskonalam! Konkursy oraz Wyzwania także zostały przeniesione na OkiemMK.com Dziękuję wszystkim, którzy zmienią adres bloga na blogrollu;)


http://okiemmk.com/


Na imprezkę: Krewetki na 3 sposoby


Krewetki  na ostro w winie na 3 sposoby to danie eleganckie, ale także piekielnie smaczne i zdecydowanie do wypróbowania. Na spotkanie ze znajomymi, imieniny czy eleganckie spotkanie biznesowe. Danie jemy palcami

Jest to moja własna wariacja na temat krewetek. Możemy je jeść na 3 sposoby:
-na bagietce chrupiącej bądź nie z cytryną
-ze słodkim sosem chili
-z szynką parmeńską, szwarcwaldzką, podwędzaną
lub łączyć dowolnie każdy ze sposobów

Składniki:
krewetki jeśli chcemy je zawijać w szynkę to muszą być duży najlepiej z ogonkami, ale mogą być każde;) Na zdjęciach widzimy krewetki Black Tiger;)
mieszanka sałat
sałata lodowa
bagietka
półwytrawne lub wytrawne białe wino
 4-8zabków czosnku według uznania
papryczka chili płatki
przyprawa do owoców morza

Marynata do krewetek  (30 minut w lodówce - krewetki muszą być lekko rozmrożone lub świeże):
oliwa z oliwek
1/2 soku z cytryny  oraz z połowy starta skórka
chili
niewielka ilość pieprz, sól, granulowany czosnek
przyprawa do ryb i owoców morza najlepiej w młynku

Przygotowanie:
Na patelni podsmażamy krewetki z marynata ok 1 minut, następnie dodajemy białe wino tak aby do połowy przykryło krewetki oraz wyciśnięte ząbki czosnku i papryczkę chili ok 1/3 łyżeczki - średnio ostre. Dusimy w wywarze ok 3minut. Gdy zmienią kolor i staną się miękkie będą gotowe;)

Następnie wykładamy. Na kromce bagietki układamy liść sałaty lodowej (jak łódeczka) , mieszankę sałat i do środka dodajemy krewetki razem z odrobiną sosu z czosnkiem. Smacznego!

Można je jeść zarówno na ciepło jak i zimno, a z bagietek możemy zrobić lekko zarumienione grzanki.

!Rada! Możemy użyć krewetek koktajlowych, królewskich czy tygrysich, a następnie owinąć je szynką szwarcwaldzką i podać na talerzu dookoła salaterki ze słodkim sosem chili w którym możemy maczać krewetki i zjadać pozostawiając tylko pancerzyk z ogonka;)

Na zdjęciach widzimy przykładowy sposób podania;)







1 komentarz:

  1. Marteczko, wspaniałe hamburgery kiedy patrzę robię się głodny. Mógłbym być smakoszem twoich potraw.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Czytam każdy komentarz i jeśli mam możliwość odwiedzam każdego blogera i przeglądam jego stronę. Pozdrawiam ciepło i zapraszam ponownie;)))