Przenosiny bloga

Witajcie! Z rozrzewnieniem żegnam MK Gotuje - jednak cały ten blog, wszystkie posty i komentarze odnajdziecie na mojej stronie OkiemMK.com. Zapraszam Was na nią serdecznie! Jeszcze dziś pierwszy post na nowym blogu, który cały czas udoskonalam! Konkursy oraz Wyzwania także zostały przeniesione na OkiemMK.com Dziękuję wszystkim, którzy zmienią adres bloga na blogrollu;)


http://okiemmk.com/


Moja szybka wersja spaghetti...pychota;))

Tradycyjne włoskie spaghetti bolognese jest wieprzowo-wołowe oraz dodajemy do niego pomidory i przecier, a następnie gotuję się je przez ok 2-3godzin. Moja wersja spaghetti będzie szybsza, ale równie smaczna. Spaghetti jest jedynym moim daniem, które uważam za naprawdę rewelacyjne, ale nieszczególnie zdrowe ze względu na ilość ketchupu, który do niego dodajemy. Czym było by życie bez przyjemności? Dlatego jemy je mimo tego;)



Spaghetti bolońskie/Tortellini
 ok. 6 dużych porcje dania

Składniki:
Makaron spaghetti/ Pierożki tortellini
Ser zółty stary - ilość wedle uznania
Pół kilo mielonego(mieszanka dowolna;))
Ketchup pikantny ja stosuje Kotlin- pól litrowego słoika(przy dużej ilości sosu, jeśli chcemy taki sos jak na zdjęciach wystarczą 2 chochelki i mniejsza ilość wody do mięsa;)
4 ząbki czosnku
1 średnia cebula
Przyprawy: po jednej łyżeczce płaskiej pieprz czerwony i czarny, papryka słodka, chili, tymianek, cząber, rozmaryn, majeranek
po 3 łyżeczki czubate oregano, bazylia,

Przygotowanie sos: 
!Polecam w szczególności mięso mielone na miejscu w sklepie lub mielone samodzielnie w domu- wtedy wiemy co jemy, a mięso przy smażeniu nie ma brzydkiego zapachu, ani nie uwalniają się duże ilości tłuszczu. Najlepsze jest mięso z łopatki wieprzowej i wołowina lub mięso z indyka - możemy je zmieszać w dowolnych proporcjach! 
Podsmażamy mięso z niewielka ilością tłuszczu. dodajemy zgnieciony czosnek i cebule pokrojona w kostkę. Gdy mięso się zarumieni dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy dodając odrobinę wody by mięso nam się nie przypaliło. Po około 10min. dolewamy  wody, tak aby zakryła mięso i czekamy aż się zagotuje następnie dodajemy ketchup, dokładnie mieszamy i znowu czekamy aż sos  się zagotuje. Następnie próbujemy sosu w razie konieczności dodajemy jeszcze przypraw - najczęściej trochę sypanego czosnku, oregano i bazylię oraz jeśli ktoś lubi czegoś ostrego. Następnie czekamy aż woda w sosie się zredukuje po około 15 min. sos jest gotowy.

Wersja spaghetti: 



Do tej wersji sos powinien być gęsty tak, aby oblepiał makaron a nie zostawał na talerzu. Jako dodatki proponuje świeżą natkę pietruszki, kukurydzę oraz starty żółty ser. !Duża ilość kucharzy radzi aby to makaron dodawać do sosu a nie sos do makaronu - aby nie powstała nam jedna wielka "kluchu". Ponadto cześć kucharzy radzi aby podgrzewać sos na patelni z makaronem - to powoduje dodatkowa redukcję niepotrzebnej wody oraz odpowiednie wymieszanie się składników potrawy.! Jest to jedno z tych dań po którym mój  mąż został moim niewolnikiem:D

Wersja tortellini:
!Rada! Sos do tortellini powinien być bardziej rzadki ze względu na to, iż pierożki wchłoną jego część i potrawa może być za gęsta lub za sucha.
W naczyniu żaroodpornym mieszamy sos z ugotowanymi pierożkami tortellini posypujemy po wierzchu serem oraz bazylią lub oregano i wstawiamy do piekarnika na ok 10min. w temp 200st. C. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Wygląda pięknie i zapewne równie dobrze smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam do głosowania na zwycięskie przepisy: http://nietylkopasta.blogspot.com/2012/04/pomozcie-wybrac-zwyciezcow.html

    OdpowiedzUsuń

Czytam każdy komentarz i jeśli mam możliwość odwiedzam każdego blogera i przeglądam jego stronę. Pozdrawiam ciepło i zapraszam ponownie;)))