Przenosiny bloga

Witajcie! Z rozrzewnieniem żegnam MK Gotuje - jednak cały ten blog, wszystkie posty i komentarze odnajdziecie na mojej stronie OkiemMK.com. Zapraszam Was na nią serdecznie! Jeszcze dziś pierwszy post na nowym blogu, który cały czas udoskonalam! Konkursy oraz Wyzwania także zostały przeniesione na OkiemMK.com Dziękuję wszystkim, którzy zmienią adres bloga na blogrollu;)


http://okiemmk.com/


Herbaty - jak parzyć? które pić?




10 Herbacianych Przykazań wg MK:
1. Przy wyborze herbat kieruj się smakiem, wybieraj herbaty z dodatkami, które lubisz.
2. Pij herbaty o konkretnych właściwościach: odchudzające, witaminowe, oczyszczające - według wskazań
3. Zaopatrz się w podstawowe naczynia do parzenia herbaty.
4. Uczyń z tego rytuał - możesz nie zdawać sobie z tego sprawy, ale parzenie przez odpowiedni czas i w odpowiedniej temperaturze znacznie zmienia smak - na lepsze!
5. Za mocna herbat może nam szkodzić oraz nabiera gorzkiego posmaku.
6. Wprowadzaj ją powoli do swojej diety, a zobaczysz rezultaty. Zielona herbata pomaga nam oczyścić organizm z toksyn - możemy ją pić nawet do 6 filiżanek dziennie
7. Ta sama herbata zaparzana 2 lub 3 raz zawiera tyle samo lub więcej dobroczynnych właściwości co parzona pierwszy raz.
8. Najlepsze mieszanki herbat po zaparzeniu ukazują nam przepiękne liście, kwiaty i dodatki, a nie ogonki herbaciane.
9. Zamiast zwykłego cukru wypróbuj inne dodatki: miód, konfiturę, cukier trzcinowy, syrop - wzbogacą smak herbaty, a są produktami, które zawierają witaminy, minerały czy np. właściwości bakteriobójcze
10. Wykorzystaj czas w którym pijesz swoja ulubioną herbatę na chwilę relaksu i spokoju. Znajdź się w swoim świecie i nie przejmuj codziennymi troskami. Taka chwila wytchnienia przy każdej filiżance może nam dać kilka dodatkowych lat życia i zdrowia)


Wielu z nas nie przepada za innymi rodzajami herbat poza tradycyjną czarna. I ze mną tak było, ale chęć picia większej ilości napojów skłoniła mnie do spróbowania i teraz pijam wiele różnych jej rodzajów z wszelkimi dodatkami. Dla mnie pierwszą herbatą, za którą zaczęłam przepadać była zielona sencha z żurawiną i cytryną, ale dla kogoś innego może to być herbata z cynamonem i goździkami, a dla innej osoby owocowa. Świat herbat jest tak zróżnicowany i barwny, że nie musimy się ograniczać- zaszalejmy:). 

Herbaty możemy podzielić na kilka głównych rodzai:
-owocowe
-czarna
-białe
-zielone
-czerwone







Zaleca się pić:
1filiżankę herbaty czarnej (teina - hamuje wchłanianie przez organizm żelaza) i czerwonej (właściwości oczyszczająco-odchudzające) dziennie
4-8 filiżanek herbaty zielonej
Z herbatami owocowymi należny uważać - ponieważ u osób z nadkwaśnością mogą one ją wywoływać przy większych ilościach.

Moją ulubioną zieloną herbatą jest SENCHA Japończycy zwyczajowo parzą Senchę nie dłużej niż 30 do 60 sekund w temperaturze 75-80st. C, ale dla uzyskania pełni smaku i aromatu sugerujemy wydłużyć ten czas nawet do 4 minut. Parzmy herbaty w odpowiednich naczyniach w odpowiednim czasie oraz temperaturze, a zobaczymy różnicę i pokochamy jej picie;)
 



2 komentarze:

  1. ja polecam natomiast rooibos, bo jako jedyna nie zawiara kofeiny wiec mozna sobie zaparzyc herbatke przed snem, bez obaw ze nie bedziemy mogli zasnac:) Ja jestem prawdziwa milosniczka uzalezniona od herbaty. Wypijam nawet 8 filizanek dzienni, moje ulubione to wlasnie ro0ibos i zelona:)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak... Rooibosy są rewelacyjne, chociaż nie jest to w zasadzie herbata :) Napar z tego krzewu zawiera wiele witamin i mikroelementów, jest polecany dla osób starszych i nawet maleńkich dzieci, wzmacnia układ kostny, pomaga zasypiać i ma wiele leczniczych właściwości. Wiele ciekawostek i na prawdę dobree rooibosy można znaleźć na www.herbata-kawa.pl A tu moja ulubiona :) http://www.herbata-kawa.pl/herbata/rooibos1/rooibos-delicja-samba-pproduct-433.html

    OdpowiedzUsuń

Czytam każdy komentarz i jeśli mam możliwość odwiedzam każdego blogera i przeglądam jego stronę. Pozdrawiam ciepło i zapraszam ponownie;)))