Przenosiny bloga

Witajcie! Z rozrzewnieniem żegnam MK Gotuje - jednak cały ten blog, wszystkie posty i komentarze odnajdziecie na mojej stronie OkiemMK.com. Zapraszam Was na nią serdecznie! Jeszcze dziś pierwszy post na nowym blogu, który cały czas udoskonalam! Konkursy oraz Wyzwania także zostały przeniesione na OkiemMK.com Dziękuję wszystkim, którzy zmienią adres bloga na blogrollu;)


http://okiemmk.com/


Akcja kulinarna: Gotowanie na parze;)



Gotowanie na parze
Jest to jedna z moich ulubionych metod gotowania. Najlepszym sposobem gotowania na parze według mnie jest gotowanie w sitkach bambusowych ułożonych na woku z wodą, tak aby woda nie dotykała sitek bambusowych. Oczywiście możemy korzystać z przyrządów,garnków do gotowania na parę z metalu, szkła czy urządzeń podłączanych do prądu… Żywność gotowana na parze jest jędrna, soczysta, pozbawiona większych ilości soli i zawierająca wiele witam, ponadto nie „opija się” tłuszczem i często oszczędza czas – w jednym urządzeniu możemy przygotować cały obiad: ziemniaki, warzywa na parze i  kurczaka faszerowanego.  

Przepis na faszerowanego kurczaka przygotowanego na parze znajdziecie tutaj.

Jeśli przyrządzamy rybę czy piersi z kurczaka faszerowane i dodajemy do nich  np. ser dobrze jest ułożyć na dnie talerz lub jakiś rodzaj kapusty (pekińska, włoska czy zwykła), tak aby przykrywał całe dno i na nim układamy składniki – nada to potrawie dodatkowy smaczek, a ponadto jeśli np. ser wypłynie, nie będziemy mieli problemu z czyszczeniem sitka;). Ziemniaki pokrojone na 6 części w zależności od rodzaju gotują się od 10-15 minut i są bardzo smaczne bez soli, warzywa w zależności od rodzaju od 12-20 minut. Na samym początku musimy sprawdzić to z naszym urządzeniem..często wraz z nim znajdziemy instrukcję z podanym czasem gotowania. Ponadto, każdy z nas lubi warzywa o inne twardości – wszystko zależy od naszego gustu. A gotowanie powinno być zabawą i nauką w formie prób i błędów. Więc nie zniechęcajmy się;) 


 Zapraszam do wzięcia udziału w  akcji kulinarnej "Gotowanie na parze". Wszystkie szczegóły znajdują się w informacji po naciśnięciu banerka poniżej;) Ja zaczynam pichcić już dziś - weekend!! i obiecuje, iż zamieszczę więcej technicznych szczegółów związanych z gotowaniem na parze jak i same przepisy... Pozdrawiam ciepło!!

Kod należy skopiować i wstawić na swoją stronę.
Gotowanie na parze


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czytam każdy komentarz i jeśli mam możliwość odwiedzam każdego blogera i przeglądam jego stronę. Pozdrawiam ciepło i zapraszam ponownie;)))