Przenosiny bloga

Witajcie! Z rozrzewnieniem żegnam MK Gotuje - jednak cały ten blog, wszystkie posty i komentarze odnajdziecie na mojej stronie OkiemMK.com. Zapraszam Was na nią serdecznie! Jeszcze dziś pierwszy post na nowym blogu, który cały czas udoskonalam! Konkursy oraz Wyzwania także zostały przeniesione na OkiemMK.com Dziękuję wszystkim, którzy zmienią adres bloga na blogrollu;)


http://okiemmk.com/


Tortilla na dwa smaki: gotowany indyk i wołowina na ostro


 Tortilla na dwa smaki 
To tortilla z mieszanką mięs - gotowanym indykiem i wołowina na ostro;) Jest to dalsza część dodatków na imprezkę!! Dziś zdjęcia z rozwiniętą tortillą tak abyśmy zobaczyli to co najlepsze czyli środek;) Stosujemy minimum nieodpowiednich tłuszczy, a przekąska zawiera tyle warzyw i smacznych oraz zdrowych dodatków, iż nawet sos im nie straszny. Oczywiście możemy zastosować tu sos tylko i wyłącznie z jogurtu z przyprawami. Mamy tak wiele możliwości!!Gorąco polecam!
Przepisy na inne tortille znajdziecie tutaj

Składniki:

Mieszanka sałat- dowolna wariacja
papryka 2 kolory
zielony ogórek
cebula najlepiej czerwona - efekt kolorystyczny;)
Indyk, wołowina
trochę startego sera zółtego
kiełki rzodkiewki - lub jakiekolwiek inne
tortilla
kukurydza
sos - przepis poniżej


Przygotowanie:
W pierwszej kolejności kroimy indyka i wołowinę w drobna kostkę. Marynujemy w przyprawach i trzymamy w lodówce ok. 1-2h. Wołowinę i indyka marynujemy w soli, białym pieprzu i papryczce chili.
I. Sos: mój sos to mieszanka jogurtu, majonezu oraz ketchupu z przyprawami. Dokładnych proporcji nie znam, ale na jedno małe opakowanie jogurtu dodajemy 2 łyżki majonezu oraz 1 łyżkę ketchupu pikantnego kotlin. Przyprawy do tego sosu to: oregano, bazylia, majeranek, pieprz czarny i biały, cząber, papryka słodka, ostra i chili, świeża natka pietruszki
W tej konkretnej tortilli dodaliśmy do sosu więcej ketchupu;)
II Tortille przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu już przed samym jedzeniem lub podawaniem - to zależny czy chcemy jeść ją na ciepło czy zimno;)
III. Sałaty, pokrojona paprykę, cebulę i ogórek mieszamy w misce razem z żółtym serem
IV.Mięsa:
*Indyk - gotujemy go z marynatą w wodzie z kostka rosołową ok. 20minut. Następnie odcedzamy i możemy podawać;)
* Do wołowiny potrzebujemy jeszcze odrobinę imbiru oraz 3 duże ząbki czosnku. Rozgrzewamy patelnię z dobrym olejem do smażenia - ja stosuję ryżowy (osiąga wysokie temperatury;)). I podsmażamy mięso ok. 8minut. Po około 2 minutach gdy mięso będzie częściowo podsmażone dodajemy czosnek i imbir - pokrojone drobno lub starte(wedle uznania). I gotowe;)



 

3 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam indyka, ale muszę przyznać, że ten z Twojego przepisu wygląda bardzo apetycznie :). Niedługo skorzystam z Twojego przepisu, ale mam pytanie, jakiego indyka wybrać w sklepie? Czy jakiegoś z gwarancją jakości QAFP czy zwykłego? Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. osobiście uważam, że powinno się kupować ten na który nas stać. Ja kupuję pierś z indyka - patrzę czy jest świeża, kupuję na wagę, indyk jest mięsem, które zawsze będzie zdrowsze np. od wieprzowiny...ale przyznam, że warto wiedzieć skąd pochodzi;)

      Usuń
  2. Nasza książka kucharska czeka na takie przepisy! Zapraszamy serdecznie. https://www.facebook.com/layman.meble/photos/a.1689873661247779.1073741830.1687658101469335/1811361385765672/?type=3&theater

    OdpowiedzUsuń

Czytam każdy komentarz i jeśli mam możliwość odwiedzam każdego blogera i przeglądam jego stronę. Pozdrawiam ciepło i zapraszam ponownie;)))