Przenosiny bloga

Witajcie! Z rozrzewnieniem żegnam MK Gotuje - jednak cały ten blog, wszystkie posty i komentarze odnajdziecie na mojej stronie OkiemMK.com. Zapraszam Was na nią serdecznie! Jeszcze dziś pierwszy post na nowym blogu, który cały czas udoskonalam! Konkursy oraz Wyzwania także zostały przeniesione na OkiemMK.com Dziękuję wszystkim, którzy zmienią adres bloga na blogrollu;)


http://okiemmk.com/


Smaki Śródziemnomorskie: Spaghetti carbonara



Od dawna marzyło mi się, aby zrobić to spaghetti;) Ze względu na moje zamiłowanie do łączenia makaronu i jajek;) Jest to szybkie i przepyszne danie;) Mniam...;)

Składniki:
Przepis na 2 osoby
-Makaron spaghetti na dwie osoby
-2 jajka ze znanego źródła wolno wybiegowe lub najlepiej domowe;)
-200g boczku
-1/3 szklanki tartego sera(polecany jest pecorino), ale możemy użyć parmezanu, żółtej mozzarelli lub innego
-sól, pieprz, 2 ząbki czosnku
-misa lub garnek żaroodporny do wymieszania spaghetti


Przygotowanie:

I.Nastawiamy wodę na spaghetti - solimy ją i dodajemy oliwy, gdy zacznie wrzeć
II. Kroimy w kostkę boczek i obieramy czosnek. Ścieramy na tarce ser. Zaczynamy smażyć boczek, gdy woda na makaron prawie wrze.
III. W misie lub garnku mieszamy jajka z serem, pieprzem i małą ilością soli.
IV. Gdy boczek będzie gotowy dodajemy przeciśnięty czosnek - tak delikatnie uwolnił aromaty, ale aby nie stał się gorzki ani przypalił
V.Do misy z jajkami dodajemy odcedzony od razu makaron (nie przelewamy go wodą - musi być gorący - aby ścięło się delikatnie jajko) i intensywnie mieszamy
VI. Na koniec dodajemy gorący prosto z patelni boczek z wytopionym tłuszczykiem i czosnkiem. I intensywnie mieszamy

Gotowe do szamania;))) Smacznego!!

Rada! Boczek jest słony - jeśli nie lubimy mocno słonych potraw możemy nie dodawać do jajka soli. Solimy tylko makaron;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czytam każdy komentarz i jeśli mam możliwość odwiedzam każdego blogera i przeglądam jego stronę. Pozdrawiam ciepło i zapraszam ponownie;)))