Przenosiny bloga

Witajcie! Z rozrzewnieniem żegnam MK Gotuje - jednak cały ten blog, wszystkie posty i komentarze odnajdziecie na mojej stronie OkiemMK.com. Zapraszam Was na nią serdecznie! Jeszcze dziś pierwszy post na nowym blogu, który cały czas udoskonalam! Konkursy oraz Wyzwania także zostały przeniesione na OkiemMK.com Dziękuję wszystkim, którzy zmienią adres bloga na blogrollu;)


http://okiemmk.com/


Skubaniec z agrestem




 Jest to moje ulubione ciast!Smaki dzieciństwa, a teraz tak trudno jest dostać agrest i porzeczki!! Ale dostałam dwa słoiczki od teściowej i zaszalałam;). Możemy do agrestu dodać porzeczki. Ogólnie stosuje się owoce kwaskowe;).  Dodaje się konfiturę, powidła z tych owoców lub odcedzone owoce z kompotu. Dżemy były by za bardzo wodniste. Gorąco polecam;)))






 Piec około 40m w 180st. C - sprawdzamy ciasto patyczkiem!

Składniki:
 ciasto:
0.5 kg mąki
6 jajek
1 proszek do pieczenia
1,5 kostki margaryny
3 czubate łyżki cukru
2 łyżki kakao
2 pełne słoiki (wielkości średniego majonezu) owoców lub powideł.
Ubite białka:
1 Szklanka cukru
2 czubate łyżki mąki kartoflanki

Przygotowanie:
ciasto: 
1.Mąkę wymieszać z pokrojoną w kostkę margaryną
2.Dodać żółtka, a białka schować do lodówki
3.Do ciasta dodać proszek do pieczenia i cukier.
4.Ciasto ugniatać w jednolitą masę - jeśli będzie za bardzo wilgotne dodać mąki
5.Następnie ciasto podzielić na 3 części. Do jednej części dodajemy kakao. Każdą część zawijamy w osobny woreczek i chowamy do zamarażanki - muszą się zrobić twarde do tarcia - czas uzależniony od zamrażalnika!
 6. Białka ubijamy ze szklanką cukru i dwoma czubatymi łyżkami kartoflanki


Standardową prostokątną blaszkę wykładamy folią.
Warstwy:
*starta na tarce na grubych oczkach jasna warstwa
*owoce
*starta na tarce na grubych oczkach ciemna  warstwa
*ubite białka

*starta na tarce na grubych oczkach jasna warstwa


mniam....Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czytam każdy komentarz i jeśli mam możliwość odwiedzam każdego blogera i przeglądam jego stronę. Pozdrawiam ciepło i zapraszam ponownie;)))