Przenosiny bloga

Witajcie! Z rozrzewnieniem żegnam MK Gotuje - jednak cały ten blog, wszystkie posty i komentarze odnajdziecie na mojej stronie OkiemMK.com. Zapraszam Was na nią serdecznie! Jeszcze dziś pierwszy post na nowym blogu, który cały czas udoskonalam! Konkursy oraz Wyzwania także zostały przeniesione na OkiemMK.com Dziękuję wszystkim, którzy zmienią adres bloga na blogrollu;)


http://okiemmk.com/


Pulpeciki w sosie pomidorowym


Jest to jedno z szybszych dań, pasujące do ziemniaków i makaronu. Większość dzieci za nim przepada. Ja osobiście uwielbiam jako dodatek do nich gotowaną marchewkę lub sałatkę z konserwowymi ogórkami;)
Składniki:
Porcja na 4 osoby
0,5 kg mielonego(ja mieszam po połowie z łopatki i indyka)
1 kotka drobiowa i jedna wołowa
mały słoik przecieru
 1 jajko
2 łyżki bułka tarta
1 łyżka maki wrocławskiej
przyprawy: majeranek, oregano, gałka muszkatałowa, słodka papryka, czosnek granulowany sól, pieprz,ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki
 mąka i śmietana do zaklepania
Jako dodatek: utłuczone z odrobina mleka i masła ziemniaki lub makaron
Przygotowanie:
Do garnka o pojemności ok 2,5l wlewamy wodę (3/4 garnka) dodajemy kostki:drobiową i wołową oraz ziele angielski i liść laurowy. Wstawiamy na gaz/płytę ect. W momencie gdy woda zacznie wrzeć, a kostki będą rozpuszczone możemy dodawać klopsiki. Przygotowanie mięsa: mieszamy mielone z jajkiem, bułką tarta i mąką oraz przyprawami. Ja dodaję sporo majeranku - uwielbiam go. Musimy pamiętać iż wywar odrobinę wyjałowi nam mięso więc należy przyprawić dość mocno. Oregano, gałki, czosnku i papryki po 1 łyżeczce. Sól i pieprz oraz majeranek według uznania. Ja zawsze daję niewielka ilość maki i bułki do środka mięsa, aby nie było za twarde. Następnie formujemy kulki do delikatnie umieszczamy w gotującym wywarze. Mięso gotuje się koło 25-35minut. Dobrze jest je wymieszać  od czasu do czasu. Po 25 minutach przepoławiamy największą kulkę i sprawdzamy czy mięso jest zrobione w środku oraz próbujemy w smaku. Przy pierwszym gotowaniu mięso może nie wyjść idealnie doprawione, ale nie należny się zniechęcać i dodać więcej przypraw następnym razem. Wyciągamy pulpeciki. I do sosu dodajemy przecier pomidorowy. Gdy przecier połączy się z rosołkiem -próbujemy go - ewentualnie doprawiamy i zaklepujemy mąką rozrobioną na gładką masę z wodą, gdy wywar będzie gęsty ściągamy go z palnika/płyty i  dodajemy łyżkę śmietany oraz natkę pietruszki. Następnie podajemy z ziemniakami lub makaronem.

Gotowana marchewka
Jest to jedno z moich ulubionych warzyw. Może i przepis na nią nie jest dietetyczny, ale jaki pyszny! Marchewkę w pokrojona w kostkę gotujemy z odrobiną soli, odrobiną cukru i masłem. Gdy marchewka zmięknie -odlewamy jeśli zachodzi taka konieczność wywar. Dodajemy odrobinę masła i zaklepujemy małą ilością mąki wrocławskiej rozrobionej z wodą. Latem nie ma potrzeby dodawać cukru - gdyż marchewki same w sobie są słodziutki, ale zimą - sami wiemy jakie są warzywa;)
Pozdrawiam i smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czytam każdy komentarz i jeśli mam możliwość odwiedzam każdego blogera i przeglądam jego stronę. Pozdrawiam ciepło i zapraszam ponownie;)))