Przenosiny bloga

Witajcie! Z rozrzewnieniem żegnam MK Gotuje - jednak cały ten blog, wszystkie posty i komentarze odnajdziecie na mojej stronie OkiemMK.com. Zapraszam Was na nią serdecznie! Jeszcze dziś pierwszy post na nowym blogu, który cały czas udoskonalam! Konkursy oraz Wyzwania także zostały przeniesione na OkiemMK.com Dziękuję wszystkim, którzy zmienią adres bloga na blogrollu;)


http://okiemmk.com/


Przekaski na imprezę w domu cz.1



Ważnym jest aby na imprezie nie siedzieć w kuchni, a bawić się z innymi - dlatego polecam kilka przepisów, które możemy przygotować wcześniej lub nie będą czasochłonne, a wyjdą świetnie.


Oczywiście możemy zrobić koreczki, sushi lub podać chleb, smalec i ogórek. Wszystko zależy od naszego gustu i rodzaju imprezy. Jeśli dużo czasu planujecie spędzić przy play station to warto podać nachosy z pikantnym sosem oraz pizzę. Jeśli impreza jest imieninowa i wielopokoleniowa podajemy różne potrawy - takie, które lubi większość np. czosnkowe golonki czy zawijane schabowe z serem i pieczarkami, bigos oraz te przez nas wymyślone. Będę dodawać po kolei do tego posta przepisy i zdjęcia, więc zapraszam;)



Tortille to nasze wariacje na temat tego co najbardziej lubimy. Tutaj ze względu na rodzaj dania zastosowałam kupne tortille, ale jak starczy czasu spróbuje zrobić ją sama i wtedy z chęcią podzielę się przepisem jeśli będzie taki jak powinien być. Do tortilli polecam praktycznie każdy rodzaj mięsa: próbowałam już tortille z wołowiną, z kurczakiem w sezamie, a ta wariacja jest ze smażonym kurczakiem na ostro. W Tortillę praktycznie zawijamy to co chcemy.






 
Składniki:
Mieszanka sałat - ze względu na to, iż to mają być szybkie przekąski na imprezę kupiłam gotowa mieszankę 
papryka 2 kolory
zielony ogórek
cebula najlepiej czerwona - efekt kolorystyczny;)
przygotowany kurczak
trochę startego sera zółtego
Ponadto możemy dodać: pomidora, kukurydzę, marchewkę kiełki - ja lubię do tortilli dodawać kiełki rzodkiewki czy brokuła - ze względu na ich ostrość

 Przygotowanie:

I. Sos: mój sos to mieszanka jogurtu, majonezu oraz ketchupu z przyprawami. Dokładnych proporcji nie znam, ale na jedno małe opakowanie jogurtu dodajemy 2 łyżki majonezu oraz 1 łyżkę ketchupu pikantnego kotlin. Przyprawy do tego sosu to: oregano, bazylia, majeranek, pieprz czarny i biały, cząber, papryka słodka, ostra i chili, świeża natka pietruszki - możemy także dodać przyprawy do sałatek fit. Sos ten jest rewelacyjny do frytek, każdego rodzaju kurczaka oraz właśnie tortilli, pizzy czy kebaba, hamburgera.
II Tortille przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu już przed samym jedzeniem lub podawaniem - to zależny czy chcemy jeść ją na ciepło czy zimno;)
III. Sałaty, pokrojona paprykę, cebulę i ogórek mieszamy w misce razem z żółtym serem
IV. Kurczaka smażymy na rozgrzanej z olejem patelni. Przyprawy do kurczaka: papryka słodka i ostra, pieprz biały i czerwony, papryczka chili, sól, możemy także zastosować przyprawę do kurczaka lub drobiu - jak lubimy. Mięso najlepiej jakby marynowało się w przyprawach ok. 1h w lodówce. Po usmażeniu mięsa na dobrze rozgrzanej patelni ok 8 min. dajemy mu chwilę odpocząć aby soki w mięsie związały się.
Na imprezie możemy sos, sałatkę, warzywa, kurczaka i tortille podać osobno tak aby każdy z gości wybrał dodatki, które lubi  i sam przygotował sobie swoją wersję.







Bagietka z masłem czosnkowo-ziołowym
Bardzo proste i szybkie , przygotowujemy wcześniej - wstawiamy do piekarnika 20minut przed podaniem.
Przygotowanie: Przekrawamy bagietkę na pół i smarujemy masłem (wcześniej przez nas przygotowanym). Wstawiamy je do rozgrzanego piekarnika na 20minut w 200st.C
Przepisy na masełka
Przepis na masło czosnkowo-ziołowe. Możemy je później wykorzystać do chleba z grilla czy ciepłych tostów. Robi furorę.
Składniki
Pół kostki masła
4 ząbki czosnku
najlepiej świeże zioła lub mrożone: oregano, bazylia, natka pietruszki, koperek, lubczyk oraz ćwiartka papryczki chili 
Przygotowanie: całość bardzo drobno siekamy lub nawet blendujemy i mieszamy z masłem.
Druga alternatywą jest masełko z suszonymi pomidorami. Suszone pomidory blendujemy, a następnie mieszamy z masłem.
Są to idealne rozwiązania do podania z domowym chlebem.
Kolejne część posta będą powstawały w miarę czasu, przyjazdu gości i okazji. Ponadto jeśli wszystko pójdzie po mojej myśli to w ten weekend z rodzinka zrobimy sobie "wariacje z owocami morza"... kalmary w panierce i tagliatel
le z owocami morza tak więc zapraszam;)

4 komentarze:

  1. sama też takie robię, możesz podejrzeć, mój ulubiony to z mięsem mielonym, ziemniakami i groszkiem :) Twój - bomba, na bank pyszny!
    pozdrawiam cieplutko,
    Szana-Banana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. z chęcią sprawdzę!! lubię takie mieszanki!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja osobiście to robie podobnie tylko mój sos jaki dodaje to czosnkowy;) i w celach ozodobnych łądny wzorek z keczupu heh :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. my czosnkowy od czasu do czasu także stosujemy, ale tu akurat ketchupu nie dajemy:)

      Usuń

Czytam każdy komentarz i jeśli mam możliwość odwiedzam każdego blogera i przeglądam jego stronę. Pozdrawiam ciepło i zapraszam ponownie;)))