Przenosiny bloga

Witajcie! Z rozrzewnieniem żegnam MK Gotuje - jednak cały ten blog, wszystkie posty i komentarze odnajdziecie na mojej stronie OkiemMK.com. Zapraszam Was na nią serdecznie! Jeszcze dziś pierwszy post na nowym blogu, który cały czas udoskonalam! Konkursy oraz Wyzwania także zostały przeniesione na OkiemMK.com Dziękuję wszystkim, którzy zmienią adres bloga na blogrollu;)


http://okiemmk.com/


Nadziewane papryczki


Jest to jedna z moich ulubionych potraw ze względu na swoją lekkość;) Mam nadzieje, iż moj wersja będzie smakować!

Składniki:
Opakowanie kaszy kuskus
Pół kilo mielonego z indyka(lub wedle uznania z innego mięsa)
2 garści świeżego szpinaku(jest dostępny cały rok)
mała puszka kukuryszy
natka pietruszki
2 łyzki ketchupu pikantnego
pieczarki ok 8 sztuk
pieprz,oregano,bazylia, słodka papryka
ser żółty
czerwona cebula (opcjonalnie)

ta ilość farszu starcza na przygotowanie ok 12-16 papryczek w zależności od ich wielkości. Farsz możemy spakować w słoiki i zagotować tak aby np. po dwóch tygodniach kupić tylko papryczki i zrobić szybko obiad gdy nie mamy za dużo czasu;)

Przygotowanie:
Papryczką odcinamy kapelusze i wydrążamy środek i gotujemy w wodzie aż zmiękną ok 15min. razem z kapeluszami.
Do dużego garnka wsypujemy kuskus i zalewamy go wrzątkiem zgodnie z instrukcją.
Kroimy pieczarki w słupki,pół czerwonej cebuli w kostkę i odsączamy kukurydzę. Na patelni podsmażamy mięso bez tłuszczu przyprawiamy pieprzem, solą, oregano, bazylią i papryka słodka. Usmażone przekładamy do kuskusa. Następnie na patelni podsmażamy pieczarki, szpinak i cebulę - tak aby zmniejszyły objętość, ale były bardziej ugotowane niż zarumienione.Dodajemy wszystko do kuskusa z mięsem. Następnie dodajemy kukurydzę i natkę pietruszki wedle uznania. Dolewamy wody, gdyż na pewno kuskus wszystko wypił oraz dodajemy ketchup i opcjonalnie doprawiamy jeśli trzeba przyprawami zamieszczonymi w składnikach. 
Do odcedzonych papryczek nakładamy farszu na wierzchu kładziemy krążek cebuli, przykrywamy plastrem sera następnie przykrywamy kapelusikiem i SMACZNEGO!
Papryczki można zapiec w piekarniku jeśli chcemy aby ser był chrupiący, lub odgrzać w mikrofali albo zjeść na bieżąco, gdyż ser od gorąca się rozpuści;)

2 komentarze:

  1. bardzo lubie nadziewane warzywa

    OdpowiedzUsuń
  2. ja tez a ten farsz jest też fajny do pieczarek;)

    OdpowiedzUsuń

Czytam każdy komentarz i jeśli mam możliwość odwiedzam każdego blogera i przeglądam jego stronę. Pozdrawiam ciepło i zapraszam ponownie;)))