Przenosiny bloga

Witajcie! Z rozrzewnieniem żegnam MK Gotuje - jednak cały ten blog, wszystkie posty i komentarze odnajdziecie na mojej stronie OkiemMK.com. Zapraszam Was na nią serdecznie! Jeszcze dziś pierwszy post na nowym blogu, który cały czas udoskonalam! Konkursy oraz Wyzwania także zostały przeniesione na OkiemMK.com Dziękuję wszystkim, którzy zmienią adres bloga na blogrollu;)


http://okiemmk.com/


Kąski z kurczaka w sezamie z sosem żurawinowym


Jest to mała wariacja przygotowana w poprzedni weekend z Rodzinką. Jako dodatek wybraliśmy domowe frytki i lekką sałatkę, ale możemy komponować dowolne wariacje dodatków - co kto lubi. Kurczaka robi się szybciutko i może być także dobrym pomysłem na wieczór ze znajomymi czy domówkę.









Składniki:
piersi z kurczaka
sól, mieszanka ognistych przypraw(pieprz,papryczka chili, papryka ostra)
ziarna sezamu (do panierki)
olej



Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w małe kawałki (coś jak nagetsy w MD)  przyprawiamy solą oraz odrobiną ostrych przypraw - zostawiamy na ok. 30minut w lodówce. Następnie obtaczamy w ziarnach sezamu i smażymy na mocno rozgrzanej patelni i oleju (soki w kurczaku pozostaną w mięsku). Wykładamy na papierowy ręcznik - niech odciekną jeśli zastosowaliśmy więcej niż to konieczne tłuszczu, a następnie podajemy. Danie  mało skomplikowane, a jak smakuje!! Polecam





Przepis na sos żurawinowy znajduje się w przepisie na stek wołowy z tym sosem. Ale ze względu na to, iż niektórzy nie lubią mięska na słodko proponuję sos, który idealnie nadaje się także do frytek czy tortilli. Polecam także aby wykorzystać tego kurczaka jako dodatek do wspomnianej już tortilli.

2 komentarze:

  1. Ten kurczak jest rewelacyjny, jako zimna przekąska na imprezy. Szybka i łatwa, no i bardzo smaczna. Musze go zrobić z tym sosem żurawinowym.

    OdpowiedzUsuń

Czytam każdy komentarz i jeśli mam możliwość odwiedzam każdego blogera i przeglądam jego stronę. Pozdrawiam ciepło i zapraszam ponownie;)))