Przenosiny bloga

Witajcie! Z rozrzewnieniem żegnam MK Gotuje - jednak cały ten blog, wszystkie posty i komentarze odnajdziecie na mojej stronie OkiemMK.com. Zapraszam Was na nią serdecznie! Jeszcze dziś pierwszy post na nowym blogu, który cały czas udoskonalam! Konkursy oraz Wyzwania także zostały przeniesione na OkiemMK.com Dziękuję wszystkim, którzy zmienią adres bloga na blogrollu;)


http://okiemmk.com/


Bananowiec pełna gebą ;D

 Jest to jedno z moich ulubionych ciast, bo jest ono mocno słodkie i z bananami i choć nie robi się go szybciutko to naprawdę warto!! Dawno temu dostałam podobny przepis ale bez biszkopta od kuzynki, a jakiś czas temu właśnie ten od teściowej!! jest extra!! Przeżył już kilka imienin, urodzin i innych okazji i za każdym razem to on jest zamawiany;D

Składniki:
Biszkopt:

5 jaj
5 łyżek mąki
 5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa I:

1 kostka margaryny
1 szklanka cukru pudru
4 zółtka
1 kilogram bananów bez skórek
1 galaretka wiśniowa lub cytrusowa - bananową jest ciężko znaleźć

Masa II:

4 białka 
1 łyżka cukru
1 czerwona galaretka

Masa III:

1 banan
1 galaretka wiśniowa lub cytrusowa
______________________________________________________________________________

Wykonanie:

Biszkopt:

1. Ubić Białka
2.Dodać cukier i żółtka - wymieszać
3. Dodać przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać koniecznie łyżką nie mikserem
4. Wyłożyć na blaszkę i piec 15-20minut w temp. 180st. C
blaszka standardowa prostokątna

Masa I:

Galaretkę rozpuszczamy w połowie wody, studzimy i dodajemy gęstniejącą
1. Utrzeć masło z cukrem
2. Dodać żółtka, zmiksowane banany i gęstniejącą galaretkę (rozpuszczoną w połowie wody)
3. Wylewamy na ostygnięty biszkopt
4. Wstawiamy do lodówki do ściągnięcia

Masa II:
 Galaretkę rozpuszczamy, studzimy i dodajemy gęstniejącą
1. Białka ubijamy na sztywno,
2. Dodajemy cukier i gęstniejącą galaretkę i mieszamy
3. Gdy pierwsza masa się ściągnie  wylewamy druga masę i wkładamy do ściągnięcia do lodówki

Masa III:
 Galaretkę rozpuszczamy, studzimy i dodajemy gęstniejącą
1. Banany pokrojone w plasterki układamy na II Masie i zalewamy gęstniejącą galaretką.

Prace przy tym cieście najlepiej sobie poszczególne czynności rozplanować. Mam nadzieję, iż przepis jest zrozumiały. Jeszcze uczę się je pisać;) Pozdrawiam i tradycyjnie Smacznego!



4 komentarze:

  1. Robię niemal identyczne ciacho wg przepisu s.Anastazji, jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. no to masło czy margarynę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My dajemy margarynę, ale z masłem nie powinno być kłopotu.. Jeśli je zastosujesz masa będzie miała wyczuwalny "maślany" smak i nic poza tym. W sumie tłuszcz służy do tego aby masa po schłodzeniu nie rozpadała się na talerzu..

      Usuń

Czytam każdy komentarz i jeśli mam możliwość odwiedzam każdego blogera i przeglądam jego stronę. Pozdrawiam ciepło i zapraszam ponownie;)))