Przenosiny bloga

Witajcie! Z rozrzewnieniem żegnam MK Gotuje - jednak cały ten blog, wszystkie posty i komentarze odnajdziecie na mojej stronie OkiemMK.com. Zapraszam Was na nią serdecznie! Jeszcze dziś pierwszy post na nowym blogu, który cały czas udoskonalam! Konkursy oraz Wyzwania także zostały przeniesione na OkiemMK.com Dziękuję wszystkim, którzy zmienią adres bloga na blogrollu;)


http://okiemmk.com/


Bakłażan zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą

Jest to danie z którym cały czas eksperymentuję. Smakuje inaczej niż to co jemy na co dzień, a dostarcza nam wielu witam i składników mineralnych ponadto pieczemy je w piekarniku lub parzymy więc gorąco polecam!.



Składniki:
1 bakłażan
2 mozzarelle białe (ja kupuję zottarelle)
spora garść mrożonego lub świeżego szpinaku w liściach
trochę startego parmezanu lub żółtej mozzarelli
mała puszka przecieru pomidorowego
sól, pieprz, papryczka chili
Ja w tej wariacji dodałam także trochę podgotowanej papryki bez skórki oraz suszone pomidory

Przygotowanie:
Bakłażan kroimy w cienkie długie plastry obsypujemy solą i odkładamy np. w durszlaku na godzinę aby puścił soki i pozbył się goryczy. Po tym czasie blanszujemy go w gorącej wodzie ok. 8 minut (tak aby pozostał jędrny, ale zmiękł i dał się zwijać;)) Szpinak doprawiamy solą, pieprzem i papryczka chili i podgotowujemy na patelni. Mozzarellę kroimy w słupki i rozpoczynamy zawijanie. Bakłażanem zawijamy słupki mozzarelli i szpinak i układamy w naczyniu żaroodpornym. Następnie posypujemy wszystko przyprawami i odrobiną koncentratu wymieszanego z wodą, solą, pieprzem oraz papryczką chili. Obsypujemy startym serem i zapiekamy ok. 15min. w 180-200st. C (zależy od piekarnika - należy to wyczuć;))
 


Rada! Ja dodatkowo dodałam wspomniana paprykę i suszone pomidory. Jeśli lubimy możemy zastosować tu podstawowy sos z pomidorów z puszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czytam każdy komentarz i jeśli mam możliwość odwiedzam każdego blogera i przeglądam jego stronę. Pozdrawiam ciepło i zapraszam ponownie;)))