Przenosiny bloga

Witajcie! Z rozrzewnieniem żegnam MK Gotuje - jednak cały ten blog, wszystkie posty i komentarze odnajdziecie na mojej stronie OkiemMK.com. Zapraszam Was na nią serdecznie! Jeszcze dziś pierwszy post na nowym blogu, który cały czas udoskonalam! Konkursy oraz Wyzwania także zostały przeniesione na OkiemMK.com Dziękuję wszystkim, którzy zmienią adres bloga na blogrollu;)


http://okiemmk.com/


Domowe Gołąbki

Gołąbki to jest to co tygryski lubią najbardziej!!!
Polecam szczególnie do gołąbków kapustę włoską jest delikatniejsza i o wiele szybciej robi się miękka niż nasza polska kapusta.

Składniki:

1 duża kapusta włoska
0,5 kg mięsa mielonego (35dag łopatki wieprzowej oraz 15dag boczku)
1,5 szklanki sypkiego ryżu (gotujemy w proporcjach - szklanki:1,5ryż :3 woda)
1 jajko
przyprawy: sypany czosnek, pieprz, majeranek, słodka papryka, sól
Zalewa do gołąbków: woda, ketchup pikantny kotlin, 1 kostka rosołowa, oregano, bazylia, pieprz, czosnek, słodka papryka.
Sos do gołąbków: woda, ketchup pikantny, oregano, pieprz, sól, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, słodka papryka - zagotowujemy i doprawiamy dodatkowo do smaku jeśli jest to konieczne oraz w razie potrzeby zaklepujemy;)

Przygotowanie:

Gotujemy ryż dodajemy do niego - gdy przestygnie -mięso, jajko i przyprawy - ja dodaje ok. 4 łyżki majeranku, łyżkę soli(nie solę ryżu), i po łyżeczce pozostałych przypraw. 
W garnku blanszuję liście kapusty (ścinam grubszą końcówkę ogonka liścia) ok. 15 minut gotowania- gdy liście przestygną zawijam w nie farsz i układam w brytfance.  Na spodzie brytfanki układam liście porwane lub te, które zostały - dzięki temu gołąbki nie przywrą do dna naczynia, a my nie będziemy musieli szorować naczynia;)) Następnie zalewam je "zalewą do gołąbków), którą wcześniej zagotowuje. Pieczemy je w piekarniku pod przykryciem w temperaturze 180st.C od 1,5-2,5 godziny - w zależności od miękkości kapusty i rodzaju piekarnika. Smacznego !!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czytam każdy komentarz i jeśli mam możliwość odwiedzam każdego blogera i przeglądam jego stronę. Pozdrawiam ciepło i zapraszam ponownie;)))