Przenosiny bloga

Witajcie! Z rozrzewnieniem żegnam MK Gotuje - jednak cały ten blog, wszystkie posty i komentarze odnajdziecie na mojej stronie OkiemMK.com. Zapraszam Was na nią serdecznie! Jeszcze dziś pierwszy post na nowym blogu, który cały czas udoskonalam! Konkursy oraz Wyzwania także zostały przeniesione na OkiemMK.com Dziękuję wszystkim, którzy zmienią adres bloga na blogrollu;)


http://okiemmk.com/


Makaron z sosem śmietanowym, grzybami i suszonymi pomidorami

Makaron to jeden z moich ulubionych dodatków do dań. Możemy zrobić z nim wszystko od sałatki po pełnowartościowe danie;) Ja preferuje makarony z mąki durum oraz pełnoziarniste. Makarony z mąki durum nadają się idealnie do zapiekanek i sałatek, gdyż ugotowane al dente zachowują twardość i sprężystość.

Makaron z sosem śmietanowym, grzybami i suszonymi pomidorami
Mam nadzieję, iż moja wersja lekkiego dania z makaronem spaghetti przypadnie wam do gustu.

Składniki:

Makaron spaghetti
2 piersi z kurczaka
suszone pomidory w oleju
olej sezamowy
ocet balsamiczny
tymianek, czosnek ząbki, sól, pieprz, papryka chili płatki
8 małych sztuk pieczarek lub borowików
śmietana do zaklepania sosu
ser mozzarella zółty(taki jak do pizzy)
mała cebula
mała puszka kukurydzy


Marynata do kurczaka (ok. 30minut w lodówce)
1 łyżka olej sezamowy
1 łyżka ocet balsamiczny
2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
przyprawy po około 1 płaskiej łyżeczce: tymianek, papryka chili płatki
sól, pieprz - do smaku 

Przygotowanie:

Podsmażamy mięso razem z marynatą, dodajemy do niego 3 ząbki czosnku, pokrojone pieczarki oraz odrobinę wody. Gdy pieczarki zmiękną i odpasuje z nich woda dodajemy pokrojone (ilość  wedle uznania - ja daję ok.4szt.) i odcedzone z tłuszczu suszone pomidory. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Po około 10 minutach dodaję kukurydzę i starty ser - małą garść - oraz śmietanę, aby zaklepać sos. Opcjonalnie dodajemy odrobinę natki pietruszki aby poprawić koloryt dania i dodać świeży zielony akcent.
Opcja z borowikami różni się tym, iz najpierw moczymy te grzyby ok pół godziny, następnie w tej samej wodzie gotujemy też ok. pół godziny i odcedzamy. Gdy lekko ostygną kroimy je w mniejsze kawałki i dodajemy do sosu zamiast pieczarek;)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czytam każdy komentarz i jeśli mam możliwość odwiedzam każdego blogera i przeglądam jego stronę. Pozdrawiam ciepło i zapraszam ponownie;)))